Crveni krst aktivirao sistem za podršku migrantima u CG
Foto: CKCG

Crveni krst aktivirao sistem za podršku migrantima u CG

Crveni krst Crne Gore je aktivirao sistem za dobijanje međunarodne pomoći od strane Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca polumjeseca, kroz DREF fond (fond za hitnu pomoć), za potrebe pružanja humanitarne podrške migrantima u Crnoj Gori.

Naime, Crna Gora se, otvaranjem "jadranske rute", suočila sa povećanim prilivom migranata i tražilaca azila.

"Većina njih ulazi u našu zemlju preko graničnog prelaza Božaj, a određeni broj njih je napušta preko Pljevalja. Tako su Podgorica i Pljevlja mjesta sa najvećim brojem migranata u Crnoj Gori i teritorije na koje je Crveni krst fokusirao svoje aktivnosti", saopšteno je iz ove organizacije.

Crveni krst Crne Gore je u prvoj polovini godine pružio pomoć za oko 1000 migranata, što je kako kažu bio razlog da se obrate za podršku Međunarodnoj federaciji.

"Sredstva iz DREF-a su namijenjana za pružanje humanitarne pomoći migrantima (pomoć u hrani, higijeni, setovima prve pomoći, uspostavljanja porodičnih veza) i njihova realizacija će trajati do kraja oktobra.

Artikli obezbijeđeni kroz DREF će se distribuirati direktno korisnicima koji imaju potrebu za humanitarnom pomoći,  što znači da će pomoć dijeliti migrantima/tražiocima azila koji dolaze u Društveni centar u Spužu, licima koja čekaju prijem u Centru za prihvat, i, kada je potrebno, migrantima/tražiocima azila na teritoriji opštine Pljevlja", saopšteno je iz Crvenog krsta Crne Gore.

IMG7813ok

Foto: CKCG

 Do sada je kako ističu podijeljeno oko 200 paketa humanitarne pomoći, a ukupno je obezbijeđeno 2000, koji se distribuiraju na osnovu terenske procjene obučenih zaposlenih i volontera Crvenog krsta. 

U aktivnosti pružanja podrške migrantima u Crnoj Gori je uključeno oko 50 volontera i 10 zaposlenih, a realizacija DREF-a je dodatni doprinos pružanju podrške migrantima i tražiocima azila u Crnoj Gori.

"Naime, Crveni krst Crne Gore je počeo sa realizacijom ovih i sličnih aktivnosti još 2015. godine. U saradnji sa partnerima se, pored humanitarne pomoći, pruža i psiho-socijalna podrška, organizuju edukativne radionica i drugi servisi podrške, kako bi migrantima i tražiocima azila boravak u Crnoj Gori bio što kvalitetniji", saopšteno je iz CKCG.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.