Lukšić: Zbog porasta prometa na moru u julu bile češće i nesreće
Foto: Screenshot TVCG

Radari će sa kamerama pratiti plovila

Lukšić: Zbog porasta prometa na moru u julu bile češće i nesreće

Načelnik Odjeljenja za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja Žarko Lukšić saopštio je da je promet na moru naglo, na crnogorskom moru, porastao krajem jula pa su i nesreće bile češće.

On je istakao da će pojačati mjere nadzora, postaviće radare sa kamerama koje će odmah evidentirati one koji budu kršili pravila.

Kada budu dobili fotografiju onih koji su prekoračili brzinu na moru ili nijesu poštovali pravila odmah će ih procesuirati nadležnim organima, saopštio je Lakušić gostujući u Dnevniku TVCG.

Lakušić kaže da koriste i pretpristupna sredstva iz EU fonda te da će vrlo brzo postaviti radare sa kamerama. Lakušić međutim dodaje da  da treba podići svijest kupača i učesnika u saobraćaju na moru.

"Evidentno je da su nesreće sve učestalije i ovih dana prisustvo policije na moru je stalno i pokušavamo da suzbijemo sva kršenja pravila," istakao je Lakušić.

Nije isključio mogućnost da će pooštriti kazne. Podsjetio je sve koji primijete bilo kakve nepravilnosti da pozovu Službu sigurnosti na moru na broj 129.

Crnogorska uprava pomorske sigurnosti ranije je saopštila da su od početka godine u toj državi, u pomorskim nesrećama, poginule četiri osobe, kao i da su toj službi prijavljena ukupno 23 incidenta na moru. U poslednjem u seriji incidenata, jedrilica je udarila u školski brod Jadran u Tivtu.

Direktor Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore Safet Kočan rekao je da su toj službi od početka turističke sezone prijavljena 23 incidenta na moru u kojima su poginule ukupno četiri osobe.

Statistika je objavljena pošto su u ponedeljak prijavljena dve nesreće u kojima je povređena državljanka Rusije, dok je u Tivtu jedrilica udarila u jedrenjak Jadran, školski brod crnogorske mornarice.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.