Tači: Kosovo će ispuniti svoju obavezu formiranja Zajednice srpskih opština
Hašim Tači, foto:AA

Poštovanje Briselskog sporazuma

Tači: Kosovo će ispuniti svoju obavezu formiranja Zajednice srpskih opština

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da će Kosovo isvršiti sve obaveze preuzete Briselskim sporazumom, što podrazumijeva da će Zajedica opština sa srpskom većinom biti formirana u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova.

Tači se zahvalio domaćim i međunarodnim bezbjedonosnim mehanizmima i političkim akterima, na posvećenosti da protekli vikend protekne bez ikakvih incidenata, uprkos raznim lažnim informacijama. Tači je poručio i da će Kosovo ispuniti sve svoje obaveze preuzete Briselskim sporazumom iz 2013. i naknadnim sporazumom iz 2015. o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu. 

“U okiru toga je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu uz poštovanje Ustavnog suda Kosova, poštovanje Briselskog sporazuma, poštovanje evropskih kriterijuma i standarda za lokalnu vlast, kao i realnosti stvorene odlukom Ustavnog suda Kosova”, kazao je Tači, javlja Anadolija.

On je naglasio da kao glavna tema ostaje dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, kao i moguće opcije za postizanje konačnog, mirovnog, sporazuma. 

“Ja sam posvećen postizanju sporazuma i u okviru tih napora predložio sam, nakon zahtjeva predstavnika Preševa, Medveđe i Bujanoca, korekciju granice sa Srbijom, kao jedinu mogućnost da se ozakone politički i istorijski zahtjevi Albanaca Preševa, Medveđe i Bujanovca da se pripoje Kosovu. To znači, ne podjela Kosova, ne razmjena teritorija i ne autonomija za Srbe, već korekciju granica i obostrano priznanje i učlanjenje Kosova u sve međunarodne mehanizme”, kazao je Tači. 

Po njegovim riječima, on će taj zahtjev predstaviti u Briselu, iako to neće biti lako. Istakao je da je vrijeme ratova prošlo, te da se korekcija granica može dogoditi samo uz obostranu saglasnost. Dodao je i da mjerenja koja posjeduje, pokazuju da 91 posto građana Kosova podržava pripajanje Preševske doline Kosovu, dok je 98 posto albanskih građana Preševa, Medveđe i Bijanovca za pripajanje Kosovu, te da politika treba samo da ispoštuje volju građana. 

Takođe je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da predlog za korekcijom granica ne znači stvaranje etničkih granica, jer bi Kosovo i dalje ostalo multietnička država. 
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.