Pahon: CG igra važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu Jugoistočne Evrope
Erik Pahon

Ozbiljno posvećena NATO-u

Pahon: CG igra važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu Jugoistočne Evrope

Crna Gora je važan saradnik u obezbjeđivanju sigurnosti i igra značajnu ulogu u NATO-u i drugim globalnim operacijama, kazao je za Pobjedu portparol Pentagona Erik Pahon.

Govoreći o nedavnim izjavama američkog predsjednika Donalda Trampa, koji je kazao da ne zna zašto bi SAD branile Crnu Goru u slučaju napada na nju, iz Pentagona kažu da su Sjedinjene Države veoma posvećene saradnji sa Crnom Gorom kao NATO saveznikom.

Pentagon redovno komunicira sa crnogorskim zvaničnicima u vezi sa pitanjima odbrane. Sjedinjene Države i Crna Gora su posvećene NATO i saradnji kao saveznici. Crna Gora je važan saradnik u obezbjeđivanju sigurnosti i igra važnu ulogu u NATO-u i drugim globalnim operacijama.

"To što je vaša zemlja rasporedila 20 pripadnika oružanih snaga u Avganistanu je veliki uspjeh za svaku zemlju, uključujući i postojeće članice NATO-a. To je dokaz crnogorske posvećenosti zajedničkim bezbjednosnim interesima sa Sjedinjenim Državama i NATO-om, i radujemo se nastavku tog odnosa", rekao je Pahon.

On je naveo i da je Pentagon jasno prepoznao crnogorsku posvećenost Alijansi, koja je, kako je kazao, iskazana 5. jula ove godine kada je crnogorski parlament donio odluku o slanju ukupno 40 vojnika u Avganistan i dva vojnika na Kosovo.

"Ove preuzete obaveze pokazuju svim članicama NATO-a da je Crna Gora ozbiljno posvećena savezu. Takođe nas ohrabruju planovi za povećanje potrošnje za odbranu sa 1,7 na 2 odsto do 2024. godine, dostižući osnovicu finansijskog doprinosa koja se traži od svih zemalja članica NATO-a", naveo je predstavnik američkog Ministarstva odbrane.

Iz Pentagona poručuju i da su SAD od početka podržavale želju Crne Gore da se pridruži NATO.

"Gledali smo kako Crna Gora sprovodi neophodne reforme i jača svoje sposobnosti kako bi postala kvalifikovani član NATO-a. To vidimo kao odraz naših zajedničkih vrijednosti i naših zajedničkih bezbjednosnih interesa. Srećni smo što su, ne samo Senat SAD, već i parlamenti zemalja širom Evrope, prihvatili Crnu Goru u NATO. Ovo je važan aspekt za sigurnost Crne Gore i vjerujemo da Crna Gora može ponuditi ogromne mogućnosti za NATO. Ne radi se samo o količini, već o kvalitetu, a vašu vojsku smatramo kvalitetnom", istakao je Pahon.

Crna Gora je, dodaje on, igrala vodeću ulogu kao aktuelna predsjedavajuća Američkojadranske povelja, što predstavlja izvanredan potencijal za Jugoistočnu Evropu.

"Crna Gora kao članica NATO igra važnu ulogu u održavanju mira i stabilnosti u regionu Jugoistočne Evrope", naveo je Pahon.

Na pitanje koliko je američka administracije zaista posvećena dešavanjima na Zapadnom Balkanu, iz Pentagona poručuje da je nedavni sastanak američko-jonske povelje, kojem je prisustvovao i ministar odbrane SAD Džejms Matis, jasan znak posvećenosti sigurnosti i stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi.

"Kao što je potpredsjednik SAD Majk Pens rekao tokom prošlogodišnjeg samita A5, Jadranska povelja je svjedočanstvo posveć enosti SAD Evropi koja je ujedinjena, slobodna i koja živi u miru. Svjesni smo da bi pojedini akteri željeli da vide neuspjeh u našim naporima da osiguramo mir, stabilnost i sigurnost u Jugoistočnoj Evropi. Oni koji žele da nas podijele, iz sebi poznatih razloga, ne žele da uživaju u našoj posvećenosti zajedničkom radu, ali zajednički sastanak bio je dokaz naše trajne zajedničke posveć enosti prosperitetu i sigurnosti ovog regiona i neprekidnoj transatlantskoj vezi", zaključili su iz Pentagona.

Odnosi snažniji nego ikad

Govoreći o unapređenju saradnje SAD kao najveće i Crne Gore kao jedne od najmanjih članova Alijanse, iz Pentagona poručuju da su odnosi dvije saveznice jači nego ikada do sada.

"Raduje nas buduća saradnja i dalja integracija Crne Gore u NATO. U strukturi snaga NATO-a postoji proces za postizanje određenih ključnih kapaciteta, a Crna Gora će učestvovati u tom procesu i voditi računa o tome da ima adekvatan kapacitet za podršku misijama NATO-a. Pritom će nastaviti da razvija svoju interoperabilnost u okviru Alijanse", zaključili su iz Pentagona.

Izvor: Pobjeda/Portal Analitika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.