Demokrate: Prihvaćen prigovor, AEM izrekla upozorenje televiziji Pink M
Demokratska Crna Gora

Demokrate: Prihvaćen prigovor, AEM izrekla upozorenje televiziji Pink M

Agencija za elektronske medije prihvatila je prigovor Demokrata i prigovor koalicije "Za 21.vijek" i emiteru televizijskog programa „TV Pink M“ izrekla dva upozorenja, kao upravno-nadzornu mjeru. Agencija za elektronske medije je „TV Pink M“ upozorila zbog priloga emitovanih u emisijama „Minut-dva“ i „Centralni dnevnik“ dana 7. marta 2018. i 24. maja 2018. godine, saopšteno je iz te partije.

"Prigovor Demokrata AEM-u na sadržaj koji se emitovao 7. marta ove godine odnosio se na saopštavanje neistinitih navoda da su pristalice Demokrata nakon potvrde izborne pobjede na ponovljenim izborima u Beranama izašle na ulicu da slave pobjedu. TV Pink M je dostojanstvenu proslavu pobjede Demokrata, koja se dogodila isključivo u holu zgrade u kojoj se nalaze i partijske prostorije, pokušao da uvrsti u kontekst udara na državu", saopštila je Demokratska Crna Gora.

Kako se navodi, televiziji „Pink M“ je upozorenje izrečeno zbog neispunjavanja uslova da vijesti moraju biti nepristrasne i profesionalno korektne.

Takođe dodaju da je „TV Pink M“ je ovom prilikom, prema nalazu AEM, prekršila obavezu da informativno-politički i programi o tekućim događajima moraju biti pravični i izbalansirani, kao i taj da se programskim sadržajima ne smiju tendenciozno promovisati interesi jedne političke stranke ili bilo koje grupe ili pojedinca.

"Prigovor koalicije 'Za 21.vijek', koji se odnosio na prilog koji je ružičasta televizija emitovala 24. maja 2018. godine ticao se ustupanja medijskog prostora potpredsjedniku Savjeta Mitropolije CPC koji ga je koristio za iznošenje neosnovanih i neargumentovanih tvrdnji na račun predizbornog spota pomenute koalicije, uz nepoštovanje principa 'neka se čuje i druga strana', a to znači, uz neemitovanje samog spota koalicije 'Za 21. vijek' koji je tokom priloga komentarisan. Takvim postupanjem, televizija Pink M je obmanula javnost i pokušala da iskonstruiše iskrivljenu sliku o koaliciji Demokrata i URA-e", istaknuto je.

Povodom ovog prigovora, kako se navodi, „TV Pink M“ je upozorena da ne ispunjava uslove za emitovanje televizijskog programa koji podrazumijevaju da različiti pristupi i mišljenja moraju biti primjereno zastupljeni, da vijesti moraju istinito i korektno predočiti činjenice i događaje, a pritom biti nepristrasni i profesionalno korektni, uz poštovanje razlika u mišljenjima o svim pitanjima.

"Takođe, u Rješenju AEM-a je konstatovano da TV Pink M ne poštuje načelo objektivnosti i pravilo druge strane, kao i pravilo da programski sadržaji moraju biti pravični i izbalansirani, što se postiže objavljivanjem suprotstavljenih stavova. TV Pink M, prema mišljenju AEM-a, u konkretnom slučaju, krši zabranu tendencioznog promovisanja interesa jedne političke stranke, posebno ukoliko se takvi sadržaji emituju sistematično, kao što je to slučaj sa ovom televizijom. Konačno, TV Pink M je upozorena i zbog nepružanja prilike organizaciji, u ovom slučaju koaliciji 'Za 21. vijek', koja je negativno konotirana u prilozima ove televizije, da sama učestvuje u programu i da komentariše navode koji se na nju odnose", zaključeno je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.