Poslanički klub DPS-a inicirao formiranje Radne grupe za optimizaciju izbornog zakonodavstva

Poslanički klub DPS-a inicirao formiranje Radne grupe za optimizaciju izbornog zakonodavstva

Poslanički klub Demokratske partije socijalista, podnio je danas Kolegijumu Skupštine Crne Gore inicijativu za formiranje parlamentarne Radne grupe za optimizaciju izbornog zakonodavstva i opštih ambijentalnih uslova za sprovođenje izbora.

"Kao reprezentativna struktura partije sa državotvornom misijom, smatramo da unaprijeđenje zakonodavnog okvira, posebno u dijelu regulative kojom se uređuje izborni proces, i usklađivanje istih sa legislativom razvijenih demokratskih država, predstavlja jedan od prioriteta u radu Skupštine Crne Gore. U tom kontekstu, a nezavisno od aktuelnih političkih okolnosti i kvalitativnih ocjena pomenutih zakonskih rješenja i efektivnosti njihove primjene, Skupština mora biti spremna da kontinuirano radi na poboljšanju ovog seta zakona, kako bi se dodatno unaprijedio demokratski ambijent u kome građani iskazuju svoju izbornu volju", navodi se u saopštenju Poslaničkog kluba DPS-a.

Mišljenja su da svi mehanizmi koji su na raspolaganju Skupštini moraju biti aktivirani kako bi se predmetna optimizacija obavljala uz maksimalnu transparentnost i učešće svih relevantnih struktura na političkoj sceni kao i u određenim formama i angažovanje ekspertskog i civilnog sektora.

Iako je ocjena DPS-a da izborno zakonodavstvo Crne Gore, po svojim globalnim postavkama i operativnim mehanizmima, spada u bolje izborno-pravne mehanizme, Poslanički klub DPS-a smatra da postoje određene nedorečenosti i nedostaci, i u zakonskim prerogativima i u domenu primjene, i da ih treba otkloniti.

"U tom smislu, pozdravljamo sve pozitivne sugestije i prijedloge usmjerene u istom smjeru, prvenstveno misleći na preporuke iz izvještaja Misije ODIHR-a, ali i na niz javno iznesenih prijedloga pojedinih političkih struktura i reprezenata  ekspertskog i civilnog sektora.

Uz podsjećanje da je prilikom formiranja radne grupe sličnim povodom, prošle godine, DPS dao najveći doprinos usvajanju i izmjeni legislative (sve osim Zakona o izboru odbornika i poslanika za koji je bila neophodna dvotrećinska većina), namjera nam je da u novoj radnoj grupi, takođe, kao najveća i najodgovornija partija u Crnoj Gori, damo najveći doprinos. Imajući u vidu činjenicu da je rad pomenute radne grupe dao odlične rezultate, ovom prilikom predlažemo  model, koji se prethodno pokazao veoma efikasnim i transparentnim, napominjući to da su, kroz različite forme učešća, svoj doprinos dale i opozicione partije, predstavnici civilnog sektora, NVO i dr.", kazali su iz poslaničkog kluba DPS.

Vjeruju da Crna Gora otvara novo poglavlje u razvoju demokratskih standarda i da će, svi skupa, uzdizanjem iznad uskopartijskih interesa pokazati političku zrelost.

"U prilog takvom doživljaju politike, DPS će uvijek biti zagovornik demokratske komunikacije i partija otvorenih vrata za sve one subjekte koji svoju ulogu vide u jačanju institucija sistema i poboljšanju životnog standarda naših građana. Ukoliko svi prepoznaju i iskoriste ovu šansu, biće to velika, zajednička pobjeda crnogorske demokratije, bez obzira na političke razlike", saopšteno je iz DPS-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.