Tramp i Putin, foto: AA

Korak prema poboljšanju veza

"Odnosi Rusije i SAD nisu nikad bili lošiji, ali to se sve promijenilo prije četiri sata"

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je, nakon istorijskog samita s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldom Trampom u Helsinkiju, istakao da je sastanak s američkim liderom važan korak prema poboljšanju veza Rusije i SAD-a.

"Samit s predsjednikom SAD-a Donaldom Trampom je prvi korak ka poboljšanju odnosa dvije zemalje", naglasio je Putin u obraćanju na konferenciji za medije.

Istakao je i kako se Rusija nikada nije miješala u unutrašnja pitanja SAD-a, kao što su ranije tvrdili pojedini zvaničnici i mediji.

"Rusija se nikada nije miješala u unutrašnja pitanja SAD-a, uključujući i izborni proces, niti se želi miješati", rekao je Putin.

DiPlvnU8AExGS7

Američki predsjednik Tramp je u obraćanju novinarima izjavio da je samit SAD-a i Rusije protekao "veoma dobro".

"Naši odnosi nikada nisu bili lošiji nego sada. Međutim, to se sve promijenilo prije samo četiri sata. Stvarno vjerujem u to", kazao je Tramp, ponavljajući kako su odnosi SAD-a i Rusije poboljšani tokom samita.

"Radije bih preuzeo politički rizik u potrazi za mirom, nego da rizikujem mir dok se bavim politikom", rekao je Tramp.

Naglasio je i kako bi saradnja Rusije u vezi s pitanjem Sirije mogla, kako je rekao, "spasiti stotine hiljada života", dodajući da Rusija, kao i SAD, takođe želi uraditi određene stvari u vezi s pitanjem Sirije, a koje se tiču sigurnosti Izraela.

"Predsjednik Putin takođe pomaže Izraelu. Obojica smo razgovarali s Benjaminom Netanjahuom, a i oni takođe žele uraditi određene stvari u vezi s pitanjem Sirije koje se tiču bezbjednosti Izraela", rekao je Tramp.

U Helsinkiju, glavnom gradu Finske, danas je održan istorijski sastanak američkog predsjednika Donalda Trampa i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina.

Domaćin samita u Predsjedničkoj palati bio je finski predsjednik Sauli Ninisto, a susret je održan nakon jednosatnog čekanja Putinovog dolaska u Helsinki.

Ruski predsjednik je i ranije kasnio na sastanke te vrste s britanskom kraljicom Elizabetom II, papom Franjom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i drugim visokim zvaničnicima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.