EU: Svi u Makedoniji da podrže dogovor sa Grčkom za rješenje spora oko imena

"Čvrsto stojimo uz vas"

EU: Svi u Makedoniji da podrže dogovor sa Grčkom za rješenje spora oko imena

Visoki zvaničnici EU Federika Mogerini i Johanes Han pozvali su danas sve političke partije i građane u Makedoniji da podrže primjenu dogovora sa Grčkom za rješenje spora oko imena.

"Svi lideri, partije i građani treba da vide kakvu korist će da donese rješavanje dugogodišnjeg spora sa imenom i konstruktivno da se uključe u ratifikaciju i sprovođenje dogovora", rekla je Mogerini nakon sastanka Savjeta za stabilizaciju sa Makedonijom.

Kako su prenijeli makedonski mediji, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku je dogovor Makedonije sa Grčkom nazvala "jednim od najvećih uspješnih priča našeg vremena", dodajući da to govori "bez straha da pretjeruje kada to kaže".

"Sjetite se, prije samo jedan mjesec dogovor nije bio potpisan, poziv za NATO nije bio upućen i nije postojala odluka Savjeta o datumu za pregovore. Za manje od jednog mjeseca nalazite se na sasvim drugom mjestu", rekla je Mogerini.

Ona je istakla da EU očekuje od svih u vladi i opoziciji da produže da rade zajedno na evropskim reformama.

"Vrata EU su otvorena i put zemlje ka Uniji je sada neopoziv. Mi stojimo čvrsto uz vas", poručila je Mogerini makedonskim političarima i građanima.

Evrokomesar za proširenje Johanes Han je potvrdio da će doći u Makedoniju 17. jula za početak tehničkog dijela procesa analize usaglašenosti makedonskog sa evropskim zakonodavstvom i koliko je zemlja spremna za početak pregovora.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.