Herceg Novi: Cijene u trgovinama
ilustracija

Drastičan skok

Herceg Novi: Cijene u trgovinama "poletjele u nebo"

Postalo je pravilo da početak ljetnje turističke sezone na primorju obilježi i porast cijena u trgovinama. Ovoga puta, ako je suditi po reakciji potrošača, ali i po njihovom istraživanju, došlo je do drastičnog skoka cijena mnogih artikala, u prosjeku od 20 do 40 odsto.

Mještani i turisti negoduju. Cijene osnovnih namirnica su previsoke za prosječnog građanina, kazali su ljutiti građani u anketi na glavnom gradskom trgu u Novom, prenosi Radio Jadran.

"Užasno su porasle cijene da se više ne može kupiti ni hljeb niti mlijeko. Dva puta je za mjesec dana došlo do skoka. Samo mlijeko koje sam plaćala 60 centi, sada je 70 centi. Hljeb koji sam kupovala za 29 centi, sada dajem 40 centi", kazala je jedna penzionerka, koja, dodaje da sa 250 eura jedva preživljava.

Zato, ističe, uvijek i kupuje najjefinije namirnice.

"Svake sezone cijene rastu, a ove baš drastično. Naredne godine možemo očekivati nastavak poskupljenja, a plate i penzije ne mrdaju", kazala je Novljanka.

"Visoke cijene ne odgovaraju ni domaćima niti turistima. Trebalo bi da se zapitamo kakvu poruku šaljemo gostima od kojih većini na primorju zavisi egzistencija. Oni se žale, a žalimo se i mi. Oni odoše, a nama ostadoše nagrđene cijene u svim radnjama", primjećuje  mladi bračni par.

Turistima koji stižu iz evropskih zemalja sve je podnošljivo, čak i povoljnije, međutim, onima iz regiona kupovina u hercegnovskim trgovinama je često šokantna.

"Povrće i voće, prehrambrene namirnice, garderoba, u Herceg Novom su skoro duplo skuplji. Prinuđeni smo da dobro pazimo gdje kupujemo, jer smo već prvog dana uočili različite cijene istih artikala u marketima. Po nešto suhomesnato smo i donijeli sa sobom", kazao je turista iz Sarajeva.

Herceg Novi ima razgranatu trgovinsku mrežu, konkurencija je velika, ali niko od velikih trgovinskih lanaca očigledno nije odolio izazovu veće zarade u sezoni. Jer, svi su korigovali cjenovnike.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.