Počeo sa radom Portal otvorenih podataka, mjesto komunikacije institucija, građana i privrede

www.data.gov.me

Počeo sa radom Portal otvorenih podataka, mjesto komunikacije institucija, građana i privrede

Ministarstvo javne uprave pokrenulo je nedavno Portal otvorenih podataka www.data.gov.mePortal sadrži podatke dostupne za upotrebu i objavljivanje bez ograničenja, zajedno sa korisnim informacijama o samim podacima (metapodaci), poput onih na šta se tačno skupovi podataka odnose, za koji vremenski period važe, ko ih je objavio i kada i ostale koje omogućavaju njihovu lakšu pretragu, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Otvoreni podaci su digitalni podaci u posjedu organa vlasti, besplatno dostupni na internetu, koje svako može koristiti i dalje objavljivati u bilo koju svrhu i koji su dati u formatu koji je moguće računarski obrađivati i analizirati, pojašnjavaju iz MJU.

"Mnoge inicijative za otvorene podatke se odnose na pretvaranje podataka koji su već javno dostupni u formate koji su pogodni za ponovnu upotrebu, što ih čini moćnim alatom za razvoj privatnog sektora, otvaranje novih poslovnih prilika i razvoj djelotvornije uprave. Sa druge strane, državni organi na ovaj način posluju transparentnije - direktno informišu i uključuju građane i privredu u svoje aktivnosti i tako učvršćuju odnos povjerenja", kaže se u saopštenju.

Pored rada na portalu, Ministarstvo javne uprave je izradilo pravila objavljivanja informacija u otvorenom formatu koja su obuhvatila i programsko uputstvo za organe vlasti za objavljivanje podataka u otvorenom formatu, odnosno korišćenje portala.

Pored skupova podataka organa vlasti, portal će sadržati i najzanimljivije aplikacije koje su nastale korišćenjem skupova podataka (primjere upotrebe).

"U narednom periodu organima predstoji dodavanje novih setova podataka, kao i njihovo adekvatno preuzimanje i korišćenje. Portal www.data.gov.me u budućnosti treba da postane centralno mjesto setova podataka svih institucija, mjesto dijeljenja informacija o temi otvorenih podataka, kao i mjesto susreta i komunikacije samih institucija i korisnika sistema (građani i privreda)", ističu iz Ministarstva.

Objavljivanje podataka u mašinski čitljivom formatu je obaveza propisana Zakonom o slobodnom pristupu informacijama koji je usklađen sa direktivom Evropske uniije koja se odnosi na informacije u javnom sektoru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.