Dačić: Šesta zemlja povukla priznanje Kosova, neću još reći koja
Foto: AA

Dačić: Šesta zemlja povukla priznanje Kosova, neću još reći koja

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je šesta zemlja povukla priznanje Kosova, ali nije želio da precizira koja zemlja je u pitanju, ističući da će to saopštiti u utorak kada dobije zvaničnu notu, te pozvao da se napravi procjena i da se sve zemlje izjasne o Kosovu.

"Danas neću reći koja zemlja je povukla priznanje Kosova, pa nek obilaze svijet, ovo je nota o državi koja je 27. juna poništila priznanje. Sačekaću pošto sam ovu notu dobio na mejl, da ne ispadne sada da to nije tačno, sačekaću utorak zvaničnu notu i ja ću vam je onda predstaviti", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu.

On je dodao da nije riječ o afričkoj zemlji, već o zemlji koja je pet puta po površini veća od Srbije i koja je prije šest-sedam godina priznala Kosovo, a novinarima je pokazao mapu na kojoj su zelenom bojom obilježene zemlje koje nisu priznale Kosovo, a crvenom one koje su priznale.

"Najjače zemlje na svijetu, ne računajući zapadne zemlje nisu priznale Kosovo", pokazao je.

2018062923120495435181372Web

On je istakao da u Prištini postoji spisak zemalja koje su priznale Kosovo, a koji nije tačan, jer se na njemu već pet godina nalazi Sao Tome i Prinsipe, te pokazao notu iz 2013. godine u kojoj se kaže da ta država nije sprovela postupak kojim je priznala Kosovo.

"Nek pokažu (ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet) Pacoli i Priština te papire ko je to priznao Kosovo. Ja sam obišao pola svijeta, pa zemlje ne znaju, ne mogu da nađu te papire. Egipat nema papir da je priznao Kosovo, da ne spominjem druge zemlje. Dajmo te papire na procjenu, neka se sve zemlje izjasne", dodao je.

Do sada su priznanje Kosova, osim Sao Tome i Prinsipe, povukli Surinam, Gvineja Bisao, Burundi i Liberija.

Dačić je kazao i da zemlje koje povlače priznanje Kosova, trpe ogromne pritiske zbog toga i kao primjer naveo Liberiju koja je nedavno povukla priznanje Kosova.

On je rekao da se Beograd ne suočava s Prištinom kao protivnikom, ali ponovio da je Beograd spreman na kompromis.

"Ne postoji stvar koja više smeta nekim zapadnim i islamskim zemljama nego ovo što mi radimo s Kosovom", zaključio je.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.