Troškovi za liječenje van zemlje oko 9,8 miliona eura
Foto: Ilustracija

Najveći broj poslat u Srbiju

Troškovi za liječenje van zemlje oko 9,8 miliona eura

Tokom prošle godine država je za liječenje crnogorskih građana u inostranstvu platila oko 9,8 miliona eura. Naime, u godišnjem izvještaju Fonda za zdravstveno osiguranje navodi se da je najviše, čak 4.196 osiguranika poslato na liječenje, kontrolu i dijagnostiku u susjednoj Srbiji. Slijedi Turska za koju je Fond odobrio 235 uputa.

U izvještaju Fonda o upućivanju osiguranih lica na liječenje van Crne Gore evidentan je blagi porast troškova koje država plaća za liječenje, iako iz godine u godinu opada broj pacijenata koji imaju potrebu za liječenjem u inostranstvu.

Naime, u dokumentu se navodi da ukupni troškovi za liječenje van zemlje za 2017. iznose 9.832.218,34 eura, te da su viši za gotovo 25 odsto u odnosu na godinu ranije, dok je broj izdatih uputa smanjen za 114.

U Fondu takvu statistiku pravdaju činjenicom da su troškovi liječenja povećani zbog upućivanja osiguranika na skupe transplantacione procedure srca, bubrega i ostalog, kao i na dijagnostičke pretrage najsavremenijim metodama.

Tako je na liječenje, kontrolu i dijagnostiku u zdravstvene ustanove u Srbiji tokom prošle godine upućeno 4.196 crnogorskih osiguranika, što je Fond za zdravstveno osiguranje koštalo nešto više od 5,8 miliona eura.

Najviše osiguranih lica na liječenje kod komšija upućeno je iz Podgorice 1.561 osiguranik, zatim 468 Nikšićana, 302 Bjelopoljca, zatim 284 osiguranika iz Bara, te 234 Pljevljaka. Iz Herceg Novog na liječenje u Srbiju upućeno je 197 osiguranika, iz Budve 157, dok je iz ostalih opština Cetinje, Danilovgrad, Berane, Kolašin, Kotor, Mojkovac, Plav, Šavnik, Rožaje, Petnjica, Plužine, Tivat, Ulcinj, Žabljak i Andrijevica na liječenje, kontrolu i dijagnostiku upućeno 993 osiguranika.

Izvor: Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.