Građani zadovoljni kvalitetom i cijenama elektronskih komunikacionih usluga
ilustracija

Istraživanje pokazalo

Građani zadovoljni kvalitetom i cijenama elektronskih komunikacionih usluga

Rezultati istraživanja o stepenu zadovoljstva korisnika elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori i u 2018. godini pokazali su visok nivo zadovoljstva građana kvalitetom i cijenama elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori.

Istraživanje je sprovela Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), je u saradnji sa agencijom za ispitivanje javnog mnjenja “Damar plus”.

Istraživanje se, kao i prethodnih godina, odnosilo na stepen zadovoljstva korisnika uslugama fiksne i mobilne telefonije, interneta i distribucije televizijskih i radio programa. Dobijeni rezultati pokazuju da su korisnici zadovoljni elektronskim komunikacionim uslugama koje im pružaju operatori u Crnoj Gori, ističu iz EKIPa.

Kvalitetom usluga fiksne telefonije generalno je zadovoljno 82,2% ispitanika.

"Najviši stepen zadovoljstva korisnika uslugama fiksne telefonije vezan je za lokalne (83,3%) i međugradske (80,6%) pozive. Cijenama usluga u fiksnoj telefoniji generalno je zadovoljno 72,6% ispitanika. Najveći stepen zadovoljstva iskazan je cijenama lokalnih i međugradskih poziva. Primjetan je višegodišnji trend pada broja prijavljenih smetnji u korišćenju usluga fiksne telefonije. Brzinom otklanjanja prijavljenih smetnji zadovoljno je 75,4% korisnika", saopšteno je iz EKIPa.

Ukupan broj ispitanika koji koriste usluge mobilne telefonije iznosi 97,1% i nije se značajnije promjenio u odnosu na istraživanje iz 2017. godine.

"Trend rasta korisnika mobilnih usluga koji posjeduju telefon putem kojeg mogu pristupiti internetu je i dalje prisutan i prema ovom istraživanju preko 77% takav telefon. Generalni nivo zadovoljstva korisnika mobilnim uslugama iznosi 88,8%. Cijenama mobilnih usluga generalno je zadovoljno 63,6% ispitanika", navodi se u saopštenju.

Korisnici mobilnih usluga najveći stepen zadovoljstva iskazuju cijenama telefonskih poziva (63,9%) i SMS poruka (60,2%).

"Uslugu rominga je koristilo 31,4% ispitanika koji koriste mobilne usluge, što je za 12,5 procentnih poena više nego u istraživanju iz 2017. godine. Porastao je i broj korisnika koji su u roamingu koristili internet, sa 45,6% na 64,8%. Najveći procenat ispitanika usluge roaminga u inostranstvu je koristilo za dolazne pozive, njih 81,2%. Uslugama rominga svog operatora zadovoljno je 72,6% ispitanika", pokazalo je istraživanje.

Prema istom, i dalje je  prisutan trend blagog porasta broja građana Crne Gore koji prate TV programe preko nekog od provajdera TV programa.

"TV programe preko provajdera prati 78,5 %, dok 15,8 % anketiranih TV program prati putem besplatnog terestrialnog signala. Kvalitetom slike koju pruža TV provajder zadovoljno je 92,5 % ispitanika. Nivo zadovoljstva kvalitetom ponude programa građana Crne Gore koji koriste usluge provajdera TV programa je visok i iznosi oko 85% ispitanika. Zadovoljstvo cijenama usluga provajdera TV programa je takođe na veoma visokom nivou i iznosi 79,9%", istakli su iz EKIPa. 

Broj građana Crne Gore koji imaju mogućnost da u domaćinstvu koriste internet je u porastu i sada 70,4% populacije ima takvu mogućnost.

"U odnosu na prethodno istraživanje ostvaren je rast od 6,5 procentnih poena. Nivo zadovoljstva cijenom internet servisa među korisnicima interneta  je identičan u odnosu na prethodno istraživanje i iznosi 73,1%. Generalni nivo zadovoljstva kvalitetom internet servisa među korisnicima interneta u Crnoj Gori iznosi 84,7%", naveli su iz EKIPa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.