CG apsolutno podržava Inicijativu za REKOM i učiniće sve da ona zaživi u cijelom regionu
Marković i kandić

Marković razgovarao sa Natašom Kandić

CG apsolutno podržava Inicijativu za REKOM i učiniće sve da ona zaživi u cijelom regionu

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je delegaciju Inicijative za osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine (REKOM) na čelu sa koordinatorkom Inicijative Natašom Kandić.

Izrazivši apsolutnu podršku Crne Gore ovoj inicijativi, čiji je cilj stvaranje međudržavne komisije za utvrđivanje činjenicama o svim žrtvama ratova vođenih nakon raspada Jugoslavije, Premijer je ocijenio da je civilni sektor na ovom planu učinio mnogo, ali da je sada neophodno uključivanje državnih institucija u cijelom regionu kako bi proces bio uspješno doveden do kraja.

„Crna Gora želi da ova inicijativa zadobije podršku svih država regiona kako bi iz tog procesa generacije koje dolaze imale sliku o ružnom dijelu naše prošlosti, da je nikada ne ponove. Mi ćemo učiniti sve što je do nas da Inicijativa zaživi“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Premijer je informisao sagovornike da će Inicijativu razmotriti i Vlada Crne Gore, i to već na narednoj sjednici.

„Vi nemate samo moju podršku kao premijera, nego ćete, vjerujem, imati i podršku Vlade čime će Crna Gora još jednom iskazati svoju odgovornost i svoj jasan stav podrške“ – rekao je Marković, dodavši da je spreman da o ideji razgovara i sa liderima država regiona.

Koordinatorka Inicijative Nataša Kandić, javni zagovarač za Crnu Goru Dragoljub Duško Vuković i portparolka Inicijative za REKOM u Crnoj Gori Tamara Milaš zahvalili su se predsjedniku Vlade na dosadašnjoj snažnoj podršci naše zemlje Inicijativi kao i na danas iskazanoj spremnosti da i Vlada i Premijer i ubuduće podržavaju ovaj važan proces.

„Desilo se ono što sam i očekivao. I do sada smo imali u Crnoj Gori sva vrata otvorena, podršku i svih instucijja vlasti kao i opozicije. Zato sam se uvijek kao javni zagovarač za Crnu Goru dobro osjećao jer kod nas ova Inicijativa nikada nije dovođena u pitanje“ – rekao je na sastanku Dragoljub Duško Vuković.

Predsjednik Marković i predstavnici Inicijative za REKOM saglasili su se da su procesi saradnje u regionu, koji su osnaženi Berlinskim procesom, čiji je i Inicijativa za Rekom dio, značajno poboljšali klimu za podršku Inicijativi i dalje jačanje međusobnog povjerenja u regionu.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.