Predstavnici vlasti kontinuirano podržavaju duvansku industriju

Na Samitu lobirali protiv efikasnih mjera za kontrolu duvana

Predstavnici vlasti kontinuirano podržavaju duvansku industriju

Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona, koji je održan prošle sedmice u Budvi, postao je platforma za duvansku industriju, gdje aktivno lobiraju protiv efikasnih politika javnog zdravlja i mjera za kontrolu duvana.

To je ocijenjeno u zajedničkom saopštenju nevladinih organizacija Juventas i Centar za monitoring i istraživanje (CeMI), povodom održanog Samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava regiona, koji je organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija, a čija je tema bila „Finansijska i monetarna stabilnost regiona deset godina od početka globalne finansijske krize“,prenosi PR Centar.

Iz Juventasa i CeMI-ja su ukazali da je među govornicima na Samitu bio direktor korporativnih poslova i komunikacija JTI (Japan Tobacco Internacional) za Zapadni Balkan, Goran Pekez, koji je, kako su podsjetili, rekao da su prihodi od akciza na duvanske proizvode u prva četiri mjeseca 2018. godine manji za 25,6 odsto i da je zbog toga neophodna revizija akciznog kalendara u cilju smanjenja ilegalne trgovine.

Pekez je, kako su podsjetili, kazao da se nada da će se preispitati akcizna politika uključujući i mogućnost sniženja iznosa akcize na period iz decembra 2017.

„Samit je postao platforma za duvansku industriju gdje aktivno lobiraju protiv efikasnih politika javnog zdravlja i mjera za kontrolu duvana.  Crna Gora je još 2006. godine ratifikovala Okvirnu konvenciju za kontrolu upotrebe duvana (FCTC) Svjetske zdravstvene organizacije i time preuzela međunarodnu obavezu da će sprovoditi politiku kontrole duvana kako bi uticala na ponudu i tražnju s ciljem smanjivanja potrošnje duvanskih prozivoda i smanjenja izloženosti štetnom duvanskom dimu“, upozorili su iz Juventasa i CeMI-ja.

Oni smatraju da predstavnici vlasti u protekla dva mjeseca kontinuirano podržavaju duvansku industriju i, kako su ocijenili, krše član 5.3 Okvirne konvencije o krontroli duvana, „gdje se zahtijeva od Vlada da zaštite "politike javnog zdravlja u pogledu kontrole duvana" iz "komercijalnih i drugih povjerenih interesa duvanske industrije"“.

„Smjernice za ovaj član uključuju: "strane ne trebaju prihvatiti ili podržavati duvansku industriju koja organizuje, promoviše, učestvuje u ... bilo kojoj inicijativi koja je direktno ili indirektno vezana za kontrolu duvana“, podsjetili su iz Juventasa i CeMI-ja.

Oni su ukazali da je prvi slučaj kršenja tog člana bio kada su čelnici Vlade i Glavnog grada, uoči lokalnih izbora u Podgorici, pozdravili otvaranje Novog Duvanskog kombinata.

„Drugi slučaj je Samit, sponzorisan od strane duvanske industrije, na kojem imamo aktivno učešće predstavnika vlasti. Kao negativan rezultat ovog Samita i kršenja člana 5.3 imamo puno medijskih članaka u kojima se govori o "negativnim efektima" trenutne akcizne politike na duvan u Crnoj Gori te da treba uraditi revizija akciznog kalendara, u cilju smanjenja ilegalne trgovine“, naveli su iz Juventasa i CeMI-ja.

Oni su ukazali na istraživanja koja govore da, odlaganjem primjena javnozdravstvenih politika, što predstavlja povećanje akciza, doprinosi se pospješivanju epidemije malignih oboljenja.

„Uskoro se očekuje usvajanje izmijenjenog Zakona o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda kojim će biti onemogućana upotreba duvanskih proizvoda u javnim prostorima, a istovremeno se planira uvođenje drugih javnozdravstvenih mjera kojim se smanjuje izloženost štetnom duvanskom dimu. Ove mjere će značajno uticati i na smanjenje broja pušača u Crnoj Gori“, ocijenili su iz Juventasa i CeMI-ja.

Oni smatraju da je potrebno i unapređenje drugih preventivnih mjera, ali i podrške aktivnim pušaćima da, ukoliko žele, prestanu da upotrebljavaju duvan.

„Nedavno istraživanje „Pokušaji duvanske industrije da kontroliše globalni sistem kontrole i praćenja i nanese štetu Protokolu o nedozvoljenoj trgovini“, grupe autora iz Ujedinjenog kraljevstva, objašnjava da je duvanska industrija i dalje uključena u šverc cigareta i da upravlja sa dvije trećine nezakonitog tržišta cigareta“, naveli su iz Juventasa i CeMI-ja.

Prema njihovim riječima, prisustvo predstavnika vlasti na ovogodišnjem Samitu narušava ugled države i njenih građana.

„Duvanska industrija svojim dobro razrađenim taktikama vješto manipuliše, kako građanima tako i čelnicima na svim nivoima vlasti“, smatraju u Juventasu i CeMI-ju.

Oni su podsjetili da su, sa ciljem skretanja pažnje na prikriveno nametanje profitnih interesa duvanske industrije i kršenje člana 5.3 Okvirne konvencije o kontroli duvana, Udruženje PROI iz BIH je uz podršku Juvetasa i preko drugih 60 partnerskih lokalnih i međunarodnih nevladinih organizacija i grupa početkom jula prošle godine uputilo pisma upozorenja vladama Srbije, Slovenije, Crne Gore, Republike Kosovo, Albanije i Bosne i Hercegovine.

„Uzimajući u obzir da se radi već o tradicionalnom Samitu, potrebno je sa posebnom pažnjom pratiti događanja koja se vežu za isti, ali i za sve slične događaje u kojima je uključena duvanska industrija sa ciljem sprečavanja disbalansa interesa velikih kompanija nad javno-zdravstvenim interesima“, kazali su iz Juventasa i CeMI-ja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.