Kosovo gubi podršku: I Liberija povukla priznanje nezavisnosti
Foto: Ilustracija

Uticaj na pregovore sa Srbijom

Kosovo gubi podršku: I Liberija povukla priznanje nezavisnosti

Ministar inostranih poslova Liberije Gbezongar Milton Findlej predao je danas prvom potpredsjedniku vlade i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću notu o povlačenju priznanja kosovske nezavisnosti, dok traje dijalog Beograda i Prištine.

U noti se navodi da je Liberija priznala kosovsku nezavisnost na osnovu saznanja da Beogard nije spreman da pregovara o rješenju sa južnom pokrajinom Kosovo.

"Danas se vodi dijalog između Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU. Imajući to u vidu, bilo je samo prikladno da Liberija zauzme stav koji omogućava odgovarajuće rješenje za građane Srbije i pokrajine Kosovo, što se čini putem aktuelnih pregovora. U skladu sa tim Liberija poništava svoje priznanje Kosova. Ova odluka ostaje na snazi sve do okončanja razgovora i pregovora pod pokroviteljstvom EU", navodi se u noti.

Podsjećanja radi, Liberija nije prva zemlja koja je povukla prizananje Kosova, ali je tačan broj onih koji su priznali Kosovo, barem sudeći prema izjavama Beograda i Prištine, i dalje nepoznanica.

Prva država koja je povukla priznanje je Surinam, koji je tu odluku donio 27. oktobra 2017. godine. Predomislio se i Sao Tome i Prinsipe, a krajem prošle godine prizanje je povukla i Gvineja Bisao.

Liberija je Kosovo priznala 30. maja 2008. godine.

Izvor: Kurir

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.