Maksimalno koristi Mundijal: Putin postiže diplomatske golove
Foto: EPA

Dočekuje svijet raširenih ruku

Maksimalno koristi Mundijal: Putin postiže diplomatske golove

Kremlj možda nije u dobrim odnosima sa Zapadom, ali je Rusija domaćin svjetskog prvensktva u fudbalu i zato ostatak svijeta dolazi kod ruskog predsjednika Vladimira Putina.

CNN navodi da svjetski lideri dolaze u Moskvu na Mundijal, što diže ugled Putina i Rusiju stavlja u centar geopolitičkog dešavanja, a ruski predsjednik osvaja važne diplomatske poene.

Kao primjer navodi se ubjedljiva pobjeda Rusa na startu prvenstva protiv Saudijske Arabije.

U svečanoj loži, Putin je ugostio Saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana, prenosi Tanjug.

Selekcija Saudijske Arabije izgubila je od Rusa 5-0, ali su Putin i saudijski princ iskoristi taj susret da potvrde saglasnost oko svjetske cijene nafte.

Putinov ofanzivni "šarm svjetskog prvenstva" nastavljen je i ove nedjelje. U utorak je u Rusiju došao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš da bi zajedno s ruskim predsjednikom gledao meč između Portugalije i Maroka.

Ruski predsjednik će biti domaćin i južnokorejskom lideru Mun Džae-inu, nedugo nakon istorijskog samita između sjevernokorejskog lidera i predsjednika Amerike u Singapuru.

CNN navodi da će Mun prvo održati govor u ruskoj Dumi, da bi potom otputovao u Rostov gdje će gledati utakmicu između selekcije njegove zemlje i Meksika.

U pitanju je trodnevna posjeta, koja će početi sjutra.

Kao i zimske Olimpijske igre u Sočiju 2014. godine i svjetsko prvenstvo u fudbalu predstavljaju način da Rusija iskaže svoju samouvjerenost što se tiče povratka na svjetsku političku scenu, konstatuje CNN.

Podsjećajući na slučaj Krima, obaranje malezijskog aviona MH17 iznad Ukrajine, kao i slučaj trovanja Sergeja Skripalja i njegove ćerke, CNN navodi da sve to nije odvratilo strane turiste da odlaze u Rusiju, kao i da je, prema podacima FIFA, najviše ulaznica za svjetsko prvenstvo prodato u Americi.

"A prisustvo na hiljade stranih navijača, koji slave, navijaju i piju na ulicama Moskve i drugih ruskih gradova šalju snažnu vizuelnu poruku - Rusija dočekuje svijet raširenih ruku i nije izolovana", zaključuje CNN.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.