Vanredni sastanak šefova EU sa Junkerom zbog migranta
Ilustracija

Brisel

Vanredni sastanak šefova EU sa Junkerom zbog migranta

Vanredni sastanak EU sa ciljem pronalaženja evropskog rješenja za izbjegličko pitanje biće održan u nedjelju u Briselu, objavila je agencija APA.

Sedam država će se sastati u Briselu sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom na temu ilegalne migracije, jačanje "Dablinskog sporazuma" i uloge Fronteksa.

Na sastanku će biti njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i šefovi država i vlada Italije, Francuske, Španije, Grčke, Bugarske, te i Austrije. 

Ovaj vanredni sastanak predstavlja pripremu za Samit EU koji je zakazan za četvrtak i petak. 

Merkel je pod snažnim pritiskom u Njemačkoj zbog svoje politike prema azilantima i želi da pronađe evropsko rješenje kako bi spriječila krah koalicije CDU/CSU. Naime, CSU je Merkelovoj dala rok do kraja juna za pronalaženje evropskog rješenja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.