Zvanična posjeta CG i Mornarici: Brod
Foto: Radio Tivat

Vezan na mulo 5 Porto Montenegra

Zvanična posjeta CG i Mornarici: Brod "Mircea" uplovio u Tivat

Školski brod Ratne mornarice Rumunije „Mircea“ (Mirča), uplovio je jutros u Tivat gdje će naredna četiri dana boraviti u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori i njenoj Mornarici.

Zbog plitkog gaza na obali “Pine”, rumunski jedrenjak je vezan na mulo 5 Porto Montenegra gdje su ga dočekali rumunski ambasador Ferdinand Nađ i predstavnici Mornarice VCG.

Bilo je planirano da „Mircea“ bude vezan uz školski brod „Jadran“ na tivatskoj gradskoj rivi, ali kako saznaje Radio Tivat jedrenjak Mornarice VCG sa obale Pine doploviće umjesto toga u Porto Montenegro gdje će biti vezan uz rumunski brod. Atraktivni tzv. „rubni pozdrav“ ukrcanih njemačkih i rumunskih kadeta na jarbolima broda, zbog nagle promjene mjesta vezivanja nijesu mogli da vide Tivćani i turisti. Na jedrenjak se može ukrcati do 210 članova posade i pitomaca Vojnopomorske akademije Ratne mornarice Rumunije kojima on služi za obuku i sticanje pomoračkih znanja i veština u praksi.

Tokom boravka rumunskog jedrenjaka u Boki, njegova posada imaće niz zajedničkih aktivnosti sa posadom „Jadrana“ i pripadnicima MVCG, a kako je ranije bilo najvljeno „Mircea“ će biti otvoren i za posjete građana.

Sa svojih 1.844 tone punog deplasmana i 82 metra dužine rumunski školski brod značajno je veći i pet godina mlađi od „Jadrana“. Ovaj trojarbolni bark, četvrti u seriji od pet identičnih njemačkih jedrenjaka tipa „Gorch Fock“ sagrađen je 1938. u Hamburgu. Brod dug 82 i širok 12 metara ima tri jarbola na kojima su 23 jedra ukupne površine skoro 1.800 kvadrata. Osim na jedra, plovi i na motor snage 1.100 konja sa kojim postiže maksimalnu brzinu od 10 čvorova.

Poslije Drugog svjetskog rata služio je u mornarici SSSR- pod imenom „Tovarišč“, u ovoj seriji napravljeni su i aktuelni školski brod Obalske straže SAD, jedrenjak „Igl“, rumunski školski jedrenjak, školski brod Ratne mornarice Portugala „Sagres“ i novi školski brod Njemačke pod istim imenom „Gorch Fock“ koji je sagrađen posle Drugog svjetskog rata da zamijeni brod što su ga kao ratnu reparaciju uzeli Sovjeti.

„Mircea“ je inače, dobio ime po vojvodi od Valahije (preteči Rumunije) Mirči Velikom (1386 – 1418)

Pored kadeta iz Rumunije, na ovom brodu povremeno se obučavaju i pitomci iz Turske, Njemačke, Hrvatske, Ukrajine, Francuske, Danske i Holandije, piše Radio Tivat.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.