Pekar odbio da napravi tortu gej paru, sud na njegovoj strani
Foto: Ilustracija

Zaštita vjerskih sloboda

Pekar odbio da napravi tortu gej paru, sud na njegovoj strani

Američki Vrhovni sud stao je danas na stranu pekara iz Kolorada Džeka Filipsa, koji je - iz svojih vjerskih razloga - odbio da napravi svadbenu tortu paru homoseksualaca.

Sudsko vijeće je saopštilo da je Komisija za građanska prava Kolorada prekršila odredbu Ustava o zaštiti vjerskih sloboda time što je optužila Filipsa, prenosi Tanjug. 

Komisija je prethodno saopštila da je Filips, odbijanjem porudžbine istopolnog para Dejvida Malinsa i Čarlija Krega 2012. godine, prekršio zakon Kolorada o borbi protiv diskriminacije, koji zabranjuje preduzećima da odbiju uslugu na osnovu vjerske pripadnosti, seksualne orijentacije ili bračnog statusa.

Prilikom glasanja o odluci sudskog vijeća u korist Filipsa, sedam članova je bilo za, dok su dva bila protiv.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.