Čuvena hit pjesma može da spasi ljudski život(VIDEO)
Ilustracija

Čuvena hit pjesma može da spasi ljudski život(VIDEO)

Pjesma “Makarena" može da spasi ljudski život, izjavili su španski naučnici koji savjetuju da se držimo ritma tog starog ljetnjeg hita kad praktikujemo masažu srca.

Naime, pjesma grupe Los del Rio iz 1993. godine pruža dobar tempo pri tom hitnom zahvatu, to jest 100 do 120 kompresija u minuti, navodi Hina a prenosi B92.

Ipak, trebalo je dokazati da to funkcioniše, pa su istraživači s Univerziteta u Barseloni, Autonomnog univerziteta u Barseloni i Kliničke bolnice u Barseloni, regrutovali 164 studenata medicine u svrhu eksperimenta. 

Studenti su podijeljeni u tri grupe, a svaka od njih je dobila zadatak da vrši masažu srca na lutkama tokom deset minuta.

Rezultati su bili najbolji u grupi koja je koristila metronom na aplikaciji mobilnog telefona, podešen na 103 otkucaja u minuti. U toj grupi 91 odsto učesnika održavalo je pravi ritam. 

Učesnici kojima je savjetovano da mentalno slede ritam “Makarene” držali su se ritma stopom od 74 odsto. 

Na kraju, samo 24 odsto učesnika, od kojih je zatraženo da izvode masažu bez uputstva, slijedilo je dobar ritam. 

“Makarena” je imala još jednu prednost: oni koji su pratili njen ritam brzo su počinjali, dok su oni koji su pratili metronom "najviše čekali s prvom kompresijom".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.