Stambeno zbrinjavanje najveći problem Roma

Stambeno zbrinjavanje najveći problem Roma

Stambeno zbrinjavanje je najveći problem za integraciju Roma u regiji, čije rješavanje zahtijeva cjelovit pristup, ocijenjeno je na konferenciji koja je održana danas u Baru.

Iz Vijeća za regionalnu saradnju saopšteno je da je cilj skupa na kojem se okupilo više od 80 javnih zvaničnika sa Zapadnog Balkana i iz Turske da se predstavnici ministarstava zaduženih za integracije Roma informišu o mogućnostima za poboljšanje uslova stanovanja tog manjinskog naroda.

Kako su kazali, poseban fokus bio je na legalizaciji i obnovi romskih naselja i socijalnom stanovanju, zauzimanjem cjelovitog pristupa stvaranju održivih uslova za život.

Vođa akcionog tima RCC-ovog projekta RI 2020 Orhan Usein kazao je da stambeno zbrinjavanje i dalje predstavlja najveći problem za integraciju Roma u regiji, čije rješavanje zahtijeva cjelovit pristup, kombinovanje različitih nivoa podrške i saradnje svih aktera.

„Da bi se pitanje stambenog zbrinjavanja Roma riješilo na najadekvatniji način, sve regionalne ekonomije trebaju tražiti načine da osiguraju održivo finansiranje i stambeni fond, ne samo putem novih modela finansiranja, nego i korištenjem praznih stambenih zgrada i smanjenjem dugoročnih troškova stambenog zbrinjavanja“, rekao je Usein.

On smatra da je neophodno da se Romi kao manjinska grupa jasno uvrste u prioritete u zakonskim propisima o stambenom zbrinjavanju, kao i da se uvedu afirmativne i posebno osmišljene mjere u skladu sa njihovim potrebama.

Prema preliminarnim rezultatima Regionalnog istraživanje Roma UNDP-a i Svjetske banke, procenat teške materijalne deprivacije, odnosno indeks Evropske unije (EU) kojim se mjeri nemogućnost da se priušte osnovne stvari za normalan život, kreće se od 83 do 94 odsto među ugroženim Romima u regiji.

Prema njegovim riječima, mnoga domaćinstva nemaju pristup vodi iz slavine i javnom kanalizacijskom sistemu, niti se njihov otpad odvozi, a nemaju ni unutrašnji toalet.

“Poboljšanje te situacije minimalan je preduslov za pristojan život i dalja unaprijeđenja u drugim područjima života Roma u regiji”, dodao je Usein.

Savjetnica za vladavinu prava i pretpristupni proces u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Barbara Rotovnik navela je da ista studija pokazuje da je Crna Gora suočena sa izazovima u poboljšanju socio-ekonomskog položaja marginalizovanih Roma i Egipćana.

Kako je kazala, većina njih stanuje u lošim uslovima, mnogi u izolovanimnaseljima, a skoro polovina domaćinstava nije legalizovana.

„Nakon uspješnog zatvaranja kampa Konik dva zahvaljujući obezbjeđivanju socijalnog smještaja, nadležni organi treba da se pozabave pitanjem stambenog zbrinjavanja domicilnih Roma i rizikom od deložacija u drugim opštinama“, rekla je Rotovnik.

Generalni direktor Direktorata za unaprijeđenje i zaštitu prava manjinskih naroda u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Leon Gjokaj saopštio je detaljniji pregled unaprijeđenja uslova stanovanja za Rome i Egipćane u Crnoj Gori i napora koje je uložila Vlada na integraciji Roma u drugim oblastima.

Kako su kazali iz Vijeća za regionalnu saradnju, na konferenciji će biti predstavljena komparativna analiza zakonskih propisa o legalizaciji i socijalnom stanovanju u regiji.

„Biće predstvaljen pregled praktičnih primjera integralnih inicijativa za stambeno zbrinjavanje i uključivanja cjelovitog pristupa stambenom zbrinjavanju u IPA programe, te diskusija o mogućim daljim koracima“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da očekuju da zaključci konferencije doprinesu formulisanju regionalnog pristupa stambenom zbrinjavanju Roma i budućih programa stambenog zbrinjavanja finansiranih iz nacionalnih i donatorskih sredstava.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.