Vojska Crne Gore posvećena ciljevima Alijanse

Admiral Fogo u posjeti VCG

Vojska Crne Gore posvećena ciljevima Alijanse

Komandant Združenih snaga u Napulju, američki admiral Džejms Fogo sastao se danas, u okviru posjete Crnoj Gori, sa ministrom odbrane, mr Predragom Boškovićem.

Ministar je upoznao sagovornika sa najznačajnim aktivnostima Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. On je istakao da je Crna Gora još tokom trajanja partnerskog statusa prepoznala značaj NATO Komande u Napulju, zbog čega je 2009. godine upućen prvi oficir Vojske Crne Gore na rad u toj Komandi.

"Bošković je dodao da članstvo u NATO za Crnu Goru predstavlja privilegiju, a da ćemo povjerenje evroatlantske zajednice najbolje opravdati kontinuiranim nastavkom procesa reformi, uz odgovorno izvršavanje zadataka sa NATO agende. BMinistar je kazao da Crna Gora posebnu pažnju posvećuje modernizaciji i opremanju odbrambenog sektora, kao i dostizanju kriterijuma sa Samita u Velsu. On je dodao da ćemo nastaviti da doprinosimo očuvanju globalnog mira kroz učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama, posebno u NATO vođenoj misiji u Avganistanu", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Admiral Fogo je konstatovao da je Crna Gora opravdano u Sjevernoatlantskom savezu, posebno ističući doprinos Crne Gore u međunarodnim misijama i operacijama. Admiral je pohvalio odluku Crne Gore da u toku ove godine uputi dva oficira u NATO Misiju na Kosovu - KFOR, koja se nalazi pod komandom i kontrolom JFC Napulj.

On je upoznao Boškovića sa najznačajnijim aktivnostima i zaduženjima Komande na čijem je čelu, posebno u kontekstu bezbjednosnih izazova na južnoj granici Alijanse, koja se nalazi pod ovom Komandom.

Sagovornici su konstatovali da se sa kolektivnim bezbjednosnim izazovima Alijansa može suočiti jedino koordinisanim pristupom svih saveznica.Komanda u Napulju je jedna od dvije operativne komande pod Savezničkom komandom za operacije SHAPE (ACO). Druga je u Brunsumu (JFC-B), u Holandiji.

Fogo je danas razgovarao sa vršiocem dužnosti načelnika Generalštaba VCG, brigadnim generalom Ilijom Dakovićem.

General Daković je izrazio zadovoljstvo povodom posjete ističući zahvalnost savezničkim snagama za pomoć u domenu pune integracije VCG u strukture Alijanse.

„Vojska Crne Gore ostaće u potpunosti posvećena zajedničkim ciljevima Alijanse, očuvanju mira u regionu i svijetu, razvoju dobrosusjedskih odnosa, te time stvaranju pretpostavki za razvoj i napredak društva“, istakao je general Daković.

Na današnjim sastancima u Vojsci Crne Gore, razgovarano je o mogućnostima unapređenja saradnje, kako u obuci i uvježbavanju, tako i o eventualnom učešću naših snaga u operacijama pod komandom Savezničke komande Združenih snaga u Napulju.

„Izuzetno sam zadovoljan postignutim dogovorima, jer će korist od realizacije vježbi imati i Crna Gora i savezničke države. Saradnja čini region bezbjednijim i sigurnijim i značajno podiže nivo uigranosti pripadnika različitih sastava, da zajedno i odlučno odgovore nastalim izazovima. Zajedničkim vježbama pokazujemo da imamo kapaciteta da brinemo o bezbjednosti regiona i šire“, zaključio je general Daković.

Komunikacije i zaštita informacija na taktičkom-operativnom nivou takođe su bile tema današnjih razgovora. 

“Od priključenja NATO-u prošle godine, Crna Gora se u potpunosti integrisala u komandnu strukturu Alijanse i potvrdila kao pouzdan saveznik“, kazao je admiral Fogo naglasivši da „Crna Gora služi kao primjer drugim aspirantima, spremna da sa njima dijeli naučene lekcije iz procesa pridruživanja“. 

Prvi čovjek Savezničke združene komande u Napulju sastao se danas i sa komandantom Mornarice VCG, kapetanom bojnog broda Veskom Tomanovićem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.