Zbog borbe na inostranim ratištima i terorizma 380 godina zatvora osuđenima iz regiona
Foto:RCC

Radionica u Tirani

Zbog borbe na inostranim ratištima i terorizma 380 godina zatvora osuđenima iz regiona

Od 2016. godine, sudovi u regionu su desetine osoba proglasili krivim za djela vezana za borbu na inostranim ratištima i terorizam, osudivši ih na ukupno preko 380 godina zatvora i zatvorivši više od 70 osoba u zatvore širom Zapadnog Balkana, kazao je Goran Svilanović, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju u Tirani.

Savjet za regionalnu saradnju i Ministarstvo pravde Albanije domaćini su regionalne radionice o radu policijskih/pravosudnih službi i državnih pravobranitelja/tužilaca u oblasti terorizma i nasilnog ekstremizma i vezanih krivičnih djela, koja se održava danas u Tirani. Na radionici su se okupili sudije, tužioci i eksperti sa Zapadnog Balkana, gosti iz međunarodnih organizacija i partnerskih organizacija kako bi razgovarali o važnim pitanjima za bolju saradnju u ovoj oblasti.

Etilda Đonaj, ministarka pravde Albanije pozdravila je učesnike naglasivši prijeku potrebu za saradnjom svih dostupnih mehanizama na sprječavanju i borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

„Albanska vlada je odlučna u nastojanjima da spriječi i bori se protiv nasilnog ekstremizma, terorizma i svih vezanih krivičnih djela. Da sada je Vlada uložila maksimalne napore na ostvarivanju tog cilja. Usvojili smo sve strateške dokumente, kao što je nacionalna strategija za borbu protiv nasilnog ekstremizma, i uspostavili koordinacioni centar za nasilni ekstremizam. Međutim, i dalje je prijeko potrebna dodatna i kontinuirana obuka praktičara u svim segmentima pravosuđa u ovoj oblasti“, kazala je Đonaj. 

Goran Svilanović, generalni sekretar RCC-a obratio se učesnicima radionice istaknuvši kako se oblikuju novi vidovi terorističkih aktivnosti,  naročito u kibernetičkom prostoru i radikalizaciji putem interneta, što nameće potrebu za otvaranjem novog prostora za regionalnu saradnju.

„Borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma ne može se voditi bez pune podrške i učešća pravosudnih institucija u tom procesu. Do sada smo svjedočili odlučnom i posvećenom radu institucija usprovođenju zakona širom regije u ovoj oblasti. Od 2016. godine, sudovi u regiji su desetine osoba proglasili krivim za djela vezana za borbu na inostranim ratištima i terorizam, osudivši ih na ukupno preko 380 godina zatvora i zatvorivši više od 70 osoba u zatvore širom Zapadnog Balkana”, rekao je Svilanović. 

Kako je saopšteno, učesnici raspravljaju o pravnim i policijskim praksama u radu na slučajevima radikalizacije, nasilnog ekstremizma i terorizma i procedurama klasifikacije i deklasifikacije dokumenata na sudovima, naročito u predmetima nasilnog ekstremizma i terorizma.

Takođe će, prema najavi, razgovarati o rješenjima u sudskim praksama za rad na predmetima nasilnog ekstremizma i terorizma u sudskom postupku i raditi na unaprjeđenju saradnje između pravosudnih i policijskih organa i agencija u slučajevima prekogranične borbe protiv terorizma. 

Dan ranije, takođe u Tirani, održan je 10. sastanak ekspertskeradne grupe Foruma šefova vojno-obavještajnih službi iz Jugoistočne Evrope (SEEMIC EWG) kako bi razgovarali o sigurnosnoj situaciji u regiji i dali komentare na ovogodišnju procjenu prikupljanja podataka iz otvorenih izvora (OSINT) "Izazovi u kibernetičkoj sigurnosti kritične infrastrukture u Jugoistočnoj Evropi (JIE)".  Na sastanku je pripremljen nacrt OSINT izvještaja (Open Source Intelligence Report) koji će se dodatno razmotriti i usvojiti na sastanku SEEMIC-a na visokom nivou koji je planiran u jesen 2018. godine - navodi se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.