138 tužbi protiv CG u Strazburu, uvodi se finansijska odgovornost državnih organa?
Pavličić

Podići stepen odgovornosti i profesionalnosti

138 tužbi protiv CG u Strazburu, uvodi se finansijska odgovornost državnih organa?

Na danas održanoj sjednici Vlade usvojen je Izvještaj Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava za 2017. godinu.

Izvještaj, kako je saopšteno, prikazuje pregled rada Kancelarije zastupnika i novine u zastupanju pred Evropskim sudom, pregled i strukturu međunarodnih postupaka koji se vode pred Evropskim sudom, te presuda i odluka koje su donijete u prošloj godini i nalaze se u postupku nadzora izvršenja pred Odborom Komiteta ministara.

Izvještaj sadrži i podatke o finansijskom opterećenju državnog budžeta povodom isplate po osnovu utvrđenih povreda ljudskih prava, kao i preporuke za preventivno djelovanje u cilju smanjenja kršenja konvencijskih prava.

"Prema službenoj evidenciji Sekretarijata Suda do kraja 2017.godine, protiv Crne Gore podnijeto je ukupno 138 predstavki od strane fizičkih i pravnih lica i nevladinih organizacija, što je za 16 odsto manje u odnosu na 2016. godinu. Izvještaj pokazuje da je i u 2017. godini nastavljen trend da se veliki broj podnijetih predstavki već u prvoj fazi postupka odbacuje kao neprihvatljiv i ne uzima u razmatranje Suda. Od ukupno 250 predstavki iz Crne Gore koje je prošle godine Sud imao u radu, nakon početnog ispitivanja po osnovu njihove prihvatljivosti oko 150 predstavki odbačeno je od strane sudske formacije sudije pojedinca (single-judge). U toku 2017. godine Evropski sud za ljudska prava donio je presude u 13 predmeta u korist podnosilaca predstavki, dok je u 6 predmeta donio odluke kojima se prihvataju argumenti Vlade i predstavke odbacuju kao neprihvatljive. Na kraju godine je ostalo 80 predmeta po kojima Sud treba da donese jednu od svojih odluka", saopšteno je iz Vlade.

U dijelu izvršavanja presuda, kako se dalje navodi u saopštenju, Komitet ministara Savjeta Evrope prihvatio je akcione planove i akcione izvještaje i zatvorio 12 predmeta, donoseći konačne rezolucije, čime je nastavljen pozitivan trend u izvršavanju odluka Evropskog suda za ljudska prava.

To je rezultiralo zatvaranjem velikog broja predmeta i doprinijelo afirmaciji Crne Gore kao države koja ima brzu reakciju domaćih organa u pogledu izvršenja pojedinačnih presuda, konstatovano je u Izvještaju.

Imajući u vidu još uvijek visok indeks broja predstavki građana Evropskom sudu zbog dužine trajanja postupka pred organima državne uprave, kao i odliv budžetskih sredstava po tom osnovu, Vlada je odlučila da preduzme konkretne mjere radi podizanja nivoa odgovornosti organa koji svojim nefikasnim radom prouzrokuju značajne troškove. 

 Po ugledu na praksu država članica EU predloženo je razmatranje mogućnosti uvođenja finansijske odgovornosti onih državnih organa u čijem radu je utvrđena povreda Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, saopštila je zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić, istakavši da se time podiže stepen odgovornosti i profesionalnosti u radu državnih organa.

„Takođe kroz analizu tih presuda i kroz analizu predmeta odnosno činjenične građe koja je bila u tim predmetima, a sve sa ciljem da dođe do podizanja stepena odgovornosti i profesionalnosti u radu državnih organa predložili smo, što je i Vlada usvojila da se razmotri mogućnost uvođenja u pravni sistem države modela finansijske odgovornosti upravo onih državnih organa u čijem je radu utvrđena povreda. Šta to znači, to znači da sada kada se donese presuda, presudu izvršava Ministarstvo finansija i veoma često organ kod koga je utvrđena ta povreda bez obzira radilo se o pravosudnom ili upravnom organu, on i ne bude informisan o svemu. S tim u vezi kao zastupnik uveli smo praksu po ugledu na države Evrope i članice EU da kada presuda bude pravosnažna i kada se ona izanalizira od strane Kancelarije zastupnika, bude dostavljena onim državnim organima kod kojih je ta povreda utvrđena. Ne samo možda jednog, nego možda većine u lancu, da bi se izanaliziralo to i da ne bi došlo do budućeg kršenja. S tim u vezi predložili smo da se ta materijalna odgovornost prenese na budžet tih državnih organa“- poručila je zastupnica Crne Gore Valentina Pavličić u izjavi za javnost nakon sjednice Vlade.

U diskusiji je istaknuto da će se sprovesti poseban program edukacije o standardima Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, za sve zaposlene koji obavljaju poslove visokog rukovodnog kadra u organima državne uprave, čije odluke mogu biti predmet sudskog postupka pred Upravnim sudom Crne Gore, kako bi se preduprijedilo kršenje prava na „suđenje u razumnom roku“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.