April 2018. najtopliji ikad izmjeren, evo kakvo vas vrijeme očekuje za prvomajske praznike
Ilustracija

April 2018. najtopliji ikad izmjeren, evo kakvo vas vrijeme očekuje za prvomajske praznike

Prema preliminarnim podacima sa naših meteroloških stanica, april 2018. godine je najtopliji april u periodu instrumentalnih osmatranja.

U odnosu na uobičajenu temperaturu, pozitivna odstupanja srednje temperature se kreću od 3,70°C u Ulcinju do čak 5,70°C na Žabljaku, kazao je Portalu RTCG meteorolog Dragan Burić.

U Podgorici je srednja temperaura ovog aprila oko 18,80°C , što je gotovo za 5,0°C više u odnosu na odgovarajuću klimatsku normalu.

Burić je naveo da su oboreni i još neki rekordi.

"Tako je u Ulcinju i Podgorici 28. ovog mjeseca živa u termometru dostigla 32,40°C, odnosno 33,20°C, što je apsolutni maksimum temperature za april od 1949. godine", saopštio je Burić za Portal RTCG.

U ta dva grada, ovaj april biće upamćen i po rekordnom broju tropskih dana.

"Prvi put od 1949. godine april u Podgorici je imao tri tropska dana, a u Ulcinju je dva puta živa u termometru prešla 30°C", rekao je Burić.

Naveo je da je velika vjerovatnoća da će i tokom dva posljednja aprilska dana temperatura preći 30. podiok na Celzijusovoj skali, a to znači i povećanje broja tropskih dana.

"Naime, i tokom nedjelje i ponedjeljka, kao i za vrijeme prvomajskih praznika - u utorak i srijedu, očekuje se nadprosječno toplo vrijeme za ovaj period godine. Ali, svakodnevno popodnevni razvoj oblačnosti uslovljavaće tzv. nestabilnost lokalnog karaktera, odnosno mogućnost za ponegdje kratkotrajni pljusak i grmljavinu", kaže Burić.

Pad temperature i pogoršanje vremena, kako je najavio, očekuje se poslije praznika, u četvrtak.

"Što se količine padavina tiče, u centralnom i primorskom dijelu države ovogodišnji april biće i jedan od najsušnijih u instrumentalnom periodu", dodaje Burić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.