U Srbiji najveća epidemija morbila u posljednjih 25 godina
Foto: Ilustracija

Četiri puta više u odnosu na 2016.godinu

U Srbiji najveća epidemija morbila u posljednjih 25 godina

U Srbiji je, poslije 25 godina, u toku najveća epidemija morbila, sa prvim smrtnim ishodima poslije 20 godina, a tokom epidemije, koja je počela u oktobru prošle godine, zabilježno je 4.858 oboljelih i 15 smrtnih ishoda.

Kako je saopštio Institut za javno zdravlje "Batut", prošle godine je u Evropskom regionu Svjetske zdrastvene organizacije u epidemiji morbila prijavljeno 21.315 oboljelih, sa 35 smrtnih ishoda, što je četiri puta više u odnosu na 2016. godinu.

Epidemije sa 100 i više slučajeva su registrovane u 15 od 53 zemlje, a najveći broj oboljelih u 2017. godini je registrovan u Rumuniji (5.562), Italiji (5.006), Ukrajini (4.769), Grčkoj (967), Njemačkoj (927), Srbiji (702), prenosi Tanjug.

Epidemije su prouzrokovane padom obuhvata MMR vakcinom u dječijem uzrastu u specijalnim populacionim grupama (koje odbijaju imunizaciju iz vjerskih i filozofskih ubjeđenja, Romi, migranti itd.), prekidom u snabdijevanju vakcinama i nepravovremenim prijavljivanjem oboljelih.

Obilježavanje Nedjelje imunizacije koja traje do 29. aprila ima za cilj da pažnju opšte javnosti i zdravstvenih radnika usmjeri na značaj imunizacije kao najefektivnije i najefikasnije mjere primarne prevencije.

Imunizacija se sprovodi u cilju sprječavanja i suzbijanja zaraznih bolesti i najbrži je i najjeftiniji način kontrole, kojim se odstranjuju i na kraju iskorjenjuju mnoge zarazne bolesti.

Novim trogodišnjim programom obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti iz decembra 2017. godine, tokom ove godine predviđeno je uvođenje obavezne imunizacije djece protiv oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije, pasivne imunizacije prijevremeno rođene djece protiv oboljenja izazvanih respiratornim sincicijelnim virusom, obavezne imunizacije zaposlenih u zdravstvenim ustanovama protiv malih boginja, zaušaka i rubele.

Prema novom Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lijekovima od aprila 2018. godine u Program obavezne imunizacije uvedena je vakcinacija protiv oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumnije za djecu rođenu od 1. januara 2018. godine.

Vakcina je visoko efikasna u redukciji invazivnih formi oboljenja kao što su meningitis - zapaljenje moždanica, pneumonija - zapaljenje pluća, bakterijemija, kao i kod najučestalijih formi zapaljenja srednjeg uha djece uzrasta do dvije godine.

Ova oboljenja predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti djece uzrasta do pet godina u grupi vakcinama preventabilnih bolesti na globalnom nivou.

Prema Kalendaru obavezne imunizacije u Srbiji vakcinacija se sprovodi protiv tuberkuloze, difterije, velikog kašlja, tetanusa, dječije paralize, hepatitisa B, morbila, zaušaka, rubele, oboljenja izazvanih virusom influence tip B i oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije.

 

Cilj sistematske obavezne imunizacije je dostići i održati 95 odsto i viši obuhvat na nivou cjelokupne populacije djece koju prema definisanom uzrastu i kalendaru treba vakcinisati (sva djeca, svim vakcinama bez demografskih, teritorijalnih i socijalnih razlika), radi sprječavanja obolijevanja, mogućih komplikacija, trajnih oštećenja i smrtnih ishoda.

 

Prije uvođenja vakcine protiv malih boginja, koja je u primjeni skoro 50 godina, procjenjuje se da je godišnje umiralo oko 2,6 miliona osoba, a iako se proces eliminacije morbila kontinuirano sprovodi u zemljama EU, u oblastima sa niskim obuhvatom registruju se epidemije u opštoj populaciji.

 

Kako bi se do kraja 2020. godine dostigao cilj odstranjivanja malih boginja u Evropskom regionu SZO neophodno je nastaviti aktivnosti na dostizanju i održavanju obuhvata vakcinisanih preko 95 odsto i sprovođenju dopunske imunizacije nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.