Evropska komisija da ukaže na nepoštovanje biračkog prava u Crnoj Gori
Vujičić i Miličković, foto: PR Centar

"Ćutanjem nam ne pomažete"

Evropska komisija da ukaže na nepoštovanje biračkog prava u Crnoj Gori

Evropska komisija ne bi trebalo da ćuti na nepoštovanje biračkog prava u Crnoj Gori, već da ukaže na to da crnogorski građani ne mogu da ostvare ustavno pravo da biraju i budu birani, kao što mogu građani u većini evropskih zemalja.

To je, na pres konferecniji, poručio predstavnik Grupe građana Građanska akcija, Božidar Vujičić, navodeći da u Crnoj Gori postoji masovno i sistemsko nepoštovanje biračkog prava, kao temeljnog ljudskog prava.

„Građani sa pravom glasa u Crnoj Gori ne mogu da biraju svoje predstavnike, a ne mogu ni da budu birani za predstavnike. Građani, na dan izbora, biraju izborne liste, umjesto da biraju kandidate sa liste“, objasnio je Vujičić u PR Centru.

Zbog, kako je rekao, sistemskog nepoštovanja biračkog prava, u Crnoj Gori, kako smatra, postoje sistemska korupcija, neustavna Skupština i nelegalne institucije.

„Nebrojano puta smo javno iznosili ove činjenice na koje u Crnoj Gori ćute i vlast i opozicija i javni i privatni mediji, nevladin sektor, uvaženi akademici, predstavnici nelegalnih institucija, predsjednik neustavne Skupštine Crne Gore i predsjednik države“, kazao je Vujičić u PR Centru.

Oni ćute jer, kako smatra, nijednom riječju ne mogu da ospore iznijete navode. 

„Oni znaju da su ovi navodi istiniti. Bez hitnog usaglašavanja Zakona o izboru dobornika i poslanika sa Ustavom sa ciljem ostvarivanja prava građana da biraju i budu birani, Crna Gora je osuđena na propast“, rekao je Vujičić.

Prema njegovim riječima, predstavnici Evropske komisije u svom izvještaju ne prepoznaju „sistemsko i masovno“ nepoštovanje biračkog prava u Crnoj Gori.

„Vi ćutite, a ćutanjem nam ne pomažete. Vi nam ćutanjem o masovnom nepoštovanju biračkog prava nanosite ogromnu štetu. Zato vas molimo da nam više ne pomažete ćutanjem, već da progovorite i da ukažete crnogorskoj javnosti na sistemsko nepoštovanje biračkog prava, jer je vama više nego jasno da Crnogorci ne mogu da ostvare ustavno pravo da biraju i budu birani, kao što to mogu da ostvare građani u vašim zemljama na dan izbora“, poručio je Vujičić.

Privrednik Vasilije Miličković, kazao je da s obzirom na to da lideri opozicije ne žele da vrate građanima pravo glasa i da podnesu zahtjev za izmjenu Izbornog zakonodavstva građani Crne Gore, kako je rekao, na majskim loklanim izborima treba da ostanu kući.

„Građani treba da ih bojkotuju iz prostog razloga što ne smijemo dozvoliti takvu uvredu i takvo poniženje“, poručio je Miličković.

On se zahvalio svim građanima koji su na predsjedničkim izborima vjerovali u njega i podržali njegov politički i ekonomski program.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.