Otvoren konkurs za sufinasiranje školarine na magistarstkim i doktorskim studijama
Foto: Ilustracija

U zemlji i inostranstvu

Otvoren konkurs za sufinasiranje školarine na magistarstkim i doktorskim studijama

Ministarstvo prosvjete je objavilo konkurs za sufinansiranje školarine na magistarskim i doktorskim studijama u zemlji i inostranstvu u zemlji i inostranstvu i putnih troškova za studijske boravke u inostranstvu.

Sufinansiranje magistarskih studija

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva prosvjete Crne Gore, ono će sufinansirati školarinu za 60 kandidata upisanih u prvu godinu magistarskih studija u zemlji i inostranstvu studijske 2017/2018. godine, i to po 10 iz oblasti: prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, biotehničkih, medicinskih, društvenih i humanističkih nauka, kandidatima koji po pravilu ispunjavaju sljedeće uslove: 
- da nijesu u radnom odnosu; 
- da imaju prosječnu ocjenu na osnovnim studijama najmanje 9,00 i specijalstičkim studijama najmanje 9,00 (društvene i humanističke nauke), odnosno najmanje 8,50 na osnovnim studijama i najmanje 8,50 na specijalističkim studijama (ostale nauke); 
- da imaju preporuke dva profesora; 
- da posjeduju znanje jednog svjetskog jezika; 
- da nemaju u potpunosti pokrivene troškove školarine iz drugih izvora (dokumentovati ovjerenom sudskom izjavom); i 
- da su državljani Crne Gore. 

Kandidatima će se, kako se navodi, sufinansirati školarina u iznosu do 500 eura. 

Ukoliko se prijavi više kandidata iz jedne oblasti nauka, a imaju ispunjen uslov koji se odnosi na prosječnu ocjenu, odnosno indeks uspjeha, kako se navodi, prioritet će imati kandidati sa većom prosječnom ocjenom, odnosno indeksom uspjeha. 

Konkurs za ove namjene otvoren je 30 dana od dana objavljivanja. 

Sufinansiranje doktorskih studija

Saopšteno je da će Ministarstvo prosvjete sufinansirati školarinu za 24 kandidata upisanih u prvu godinu doktorskih studija u zemlji i inostranstvu studijske 2017/2018. godine, i to po četiri iz oblasti: prirodno-matematičkih, tehničko–tehnoloških, biotehničkih, medicinskih, društvenih i humanističkih nauka, koji po pravilu ispunjavaju sljedeće uslove: 
- da nijesu u radnom odnosu; 
- da imaju prosječnu ocjenu na magistarskim studijama najmanje 9,00 (društvene i humanističke nauke), odnosno najmanje 8,50 (ostale nauke); 
- da imaju preporuke dva profesora; 
- da posjeduju znanje jednog svjetskog jezika; 
- da nemaju u potpunosti pokrivene troškove školarine iz drugih izvora (dokumentovati ovjerenom sudskom izjavom); i
- da su državljani su Crne Gore. 

Kandidatima će se, kako se navodi, sufinansirati školarina u iznosu do 1.000 eura. 

Ukoliko se prijavi više kandidata iz jedne oblasti nauka sa istim prosjekom ocjena, odnosno indeksom uspjeha, kako se navodi, prioritet će imati kandidati koji imaju veći prosjek ocjena, odnosno indeks uspjeha i veći broj objavljenih naučnih radova. 

Konkurs za ove namjene otvoren je 30 dana od dana objavljivanja. 

Sufinansiranje putnih troškova za studijske boravke u inostranstvu i dobitnike stipendija stranih vlada

Saopšteno je da Ministarstvo prosvjete može sufinansirati putne troškove za studente, odnosno nastavno osoblje sa ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori, jedanput godišnje, odnosno jednom u toku trajanja studija, i to: 
- dobitnike stipendija za studijske boravke u 2018. godini, u minimalnom trajanju od 30 dana, po osnovu programa mobilnosti (jedanput godišnje); 
- za nastavno osoblje koje će, u okviru CEEPUS programa, boraviti kao gostujući predavači na inostranoj ustanovi visokog obrazovanja, u 2018. godini, u minimalnom trajanju od 15 dana (jedanput godišnje); i 
- dobitnike stipendija stranih vlada za 2018/2019. godinu, koje se realizuju preko Ministarstva prosvjete (jednom u toku trajanja studija). 

Sredstva će se, kako se navodi, odobriti kandidatima koji ispunjavaju uslove predviđene posebnim konkursom za stipendije, odnosno programe mobilnosti. 

Za programe mobilnosti i stipendije stranih vlada, kako se navodi,  Ministarstvo će sufinansirati putne troškove u iznosu od 200 eura. 

Konkurs za ove namjene otvoren je do 14. decembra 2018. godine.

Kako je saopšteno, prijave sa potrebnom dokumentacijom dostavljaju se na adresu: 

Ministarstvo prosvjete - Direktorat za visoko obrazovanje 
Ul. Vaka Đurovića b.b. 81000 Podgorica 
Arhiva - kancelarija broj 5 
Kontakt telefoni: (020) 410 193; 410 189 i 675 996

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.