Demokrate Katniću: Procesuirati pranje novca u režiji DPS-a
Demokrate

Demokrate Katniću: Procesuirati pranje novca u režiji DPS-a

Gospodine Katniću, ne smijete čekati da procesuirate ovo flagrantno pranje novca, jer raspolažete službenim ovlašćenjima i imate pravo i dužnost da postupate ex officio, odnosno po službenoj dužnosti, navodi se u saopštenju Demokrata.

Saopštenje prenosimo integralno:

"Gospodine Katniću, pozivamo Vas da bez sekunde oklijevanja i čekanja procesuirate bezobzirno pranje novca i stavljanje ilegalnih novčanih fondova u izborni proces u režiji Demokratske partije socijalista. U objavljenim nalazima MANS-a, a učinjenim na osnovu dokumentarne analize, stoje alarmantni pokazatelji o karakteru i razmjerama unošenja ilegalnog novca u političke kampanje vladajuće partije.

Pozivamo Vas da javnosti saopštite da li u ovom slučaju ima osnova za pokretanje istrage. Da li je za Vas uobičajeno da građani koji nažalost žive u velikoj ekonomskoj oskudici mogu davati enormne novčane donacije jednoj političkoj partiji? Odakle ekonomski siromašnim građanima sredstva za pozamašne donacije? Da li za Vas ima osnova sumnje da je neko pozajmio imena nedužne sirotinje i upumpao u političku kampanju sredstva stečena vršenjem raznovrsnog kriminala?

Gospodine Katniću, ne smijete čekati da procesuirate ovo flagrantno pranje novca, jer raspolažete službenim ovlašćenjima i imate pravo i dužnost da postupate ex officio, odnosno po službenoj dužnosti.

Ova afera, koju više nego i jednu do sada odlikuje bizarnost i bestidnost, još je jedna od teških mrlja na konto prethodnih parlamentarnih izbora i dokaza da su oni održani u nefer uslovima i neslobodnoj atmosferi. Sve je to u osnovi rušenja ustavnog principa demokratske legitimnosti vlasti.

Ne samo domaća nego i međunarodna javnost svjedok je drastičnih razmjera pranja novca u Crnoj Gori, kao i neefikasnih finansijskih istraga. Tako je u rezolucijama o Crnoj Gori, Evropski parlament iskazivao zabrinutost zbog vrlo malog broja osuđujućih presuda u ovoj oblasti, ali i ukazivao da nije dovoljno definisati formalni pravni okvir, te je jasno i nedvosmisleno preporučivao jačanje nadzora, povećanje broja istraga, kaznenih postupaka i osuđujućih presuda za pranje novca. Isto je tako i Komitet Savjeta Evrope za borbu protiv pranja novca (MONEYVAL) ukazivano na potrebu efikasnih i proaktivnih finansijskih istraga. Šta je na tom planu učinjeno? Ništa, osim što je Šarić oslobođen. I to nakon što je lumpovao sa državnim vrhom. Ako se ima u vidu da prevejani mafijaši i perači novca, nakon zajedničkih terevenki sa režimskim i državnim vrhom, bivaju oslobođeni optužbi za pranje novca, i to da navodno klasična ekonomska sirotinja sa Konika i Vrela ribničkih daje enorme donacije vladajućoj partiji, onda se zaključuje da je naša zemlja pretvorena u najveću meku za pranje novca i leglo perača para i to pod državnim kišobranom.

Ove donacije koje su udžbenički primjer pranja novca i desile su se uoči prethodnih parlamentarnih izbora, a upravo je te godine u objelodanjenom izvještaju Anti-Money Laundering Indeksa (AML indeks) za 2015. godinu, od strane Međunarodnog centra za povrat sredstava, a na šta su ukazale i relevantne domaće Nvo, Crna Gora je bila na 121. mjestu na listi 152 države, a rangirane prema stepenu rizičnosti od pranja novca, i to u grupi zemalja kojima se pogoršao položaj na tom planu kao što su Gvineja, Gvatemala i Jamajka. Sad je i bjelodano jasno zašto smo svrstani rame uz rame sa Gvinejom, Gvatemalom i Jamajkom. I zaista ako sirotinja sa Konika daje enormne donacije, ne treba da čudi što je nasoj zemlji Gvineja sestra po pranju novca. Dok se Kalić i Šarić oslobađaju, a sirotinja sa Konika i Vrela ribničkih daje enormne donacije DPS-u, ne može se govoriti o Crnoj Gori drugačije do kao besudnoj zemlji.

Takođe, dobro je poznato da je respektabilni Global Financial Integrity predočio procjene da je iz Crne Gore za nepunu deceniju iznijeto 2,5 milijarde eura. Time se ozbiljno doveo u pitanje kredibilitet države i srozao kvalitet poslovnog ambijenta i privrednih prilika.

Ako ne postupite hitno i po službenoj dužnosti, onda ćete cjelokupnoj domaćoj i međunsrodnoj javnosti poslati užasnu i zabrinjavajuću poruku: da ne važe isti aršini za sve i da nisu svi jednaki pred zakonom. U tom slučaju preuzećete ulogu štitonoše za pranje novca".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.