Zaštititi potrošače od kancerogenih proizvoda
Ilustracija, foto: Al Džazira

Opasnost od ftalata

Zaštititi potrošače od kancerogenih proizvoda

Igračke za djecu, naročito one koje imaju takozvanu mekanu plastiku, koju djeca najčešće kidaju zubima i grickaju, mogu višestruko povećati mogućnost da dođe do izlaganja mališana ftalatima ukoliko ih sadrže, upozoravaju iz Instituta zajavno zdravlje.

Sanitarni inspektori nedavno su sa crnogorskog tržišta povukli lutke proizvedene u Kini "diversiti fešn", kao i "bjuti stajl" zbog hemijskog rizika po zdravlje jer, kako je utvrđeno, sadrže čak 123, odnosno 127 puta više štetne materije (ftalata) od dozvoljenog standarda.

Sva štetna dejstva ftalata još nijesu u potpunosti ispitana. Ipak, kako su za Pobjedu kazali iz Instituta za javno zdravlje, istraživanja upozoravaju na njihovu kancerogenost i uticaj na neravnotežu hormona. Prema njihovim riječima, ftalati se dovode u vezu i sa bolestima reproduktivnih organa kod žena i muškaraca, štetnim efektima na spermu, plodnost, ranim pubertetom kod djevojčica, astmom, efektima štitne žlijezde…

Iz Instituta objašnjavaju da su ftalati grupa hemikalija koja se upotrebljava u industriji kako bi plastika postala fleksibilnija i otpornija na lomljenje, te da se često zbog takvih osobina i nazivaju plastifikatorima.

Koriste se u stotinama proizvoda, kao što su vinilski podovi, lijepkovi, deterdženti, ulja za podmazivanje, automobilska plastika, plastična odjeća (kišni mantili) i proizvodi za ličnu njegu (sapuni, šamponi, sprejevi za kosu, lakovi za nokte i slično), folije, plastična ambalaža, plastični namještaj, plastične zavjese, igračke na naduvavanje, igračke za djecu naveli su iz ove zdravstvene ustanove. Korištenje losiona za tijelo, pudera i šampona namijenjenih djeci takođe je, upozoravaju oni, dovedeno u vezu sa povećanim koncentracijama ftalata u urinu djece.

Tržišni inspektori pronašli su na crnogorskom tržištu lutku “Lianyi" koja sadrži nedozvoljenu količinu opasnih ftalata, zbog čega su zabranili njenu prodaju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.