Marko Đurić, foto: Tanjug

Srbi neće odustati od ZSO

"Poručujem onima koji prijete Srbima s KiM, ako hoće da hapse trebalo bi prvo sebe da uhapse"

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je poručio da Srbi neće odustati od ZSO, a vlastima u Prištini koje prijete hapšenjem, da prvo uhapse sebe.

On je u obraćanju javnosti danas izjavio da Srbija očekuje od predstavnika vlasti u Prištini da umjesto što prijete ratom, koji nikome neće ništa donijeti i kampanje terora, započnu omogućavanje Srbima da rade na formiranju ZSO.

Srbija je, prema njegovim riječima, bila i biće opredijeljena za mir i dijalog, i u svakom smislu će podržati nastojanje predstavnika Srba na Kosovu da formiraju Zajednicu srpskih opština jer je to njihovo pravo, i po domaćem i po međunarodnom pravu. 

"Da poručim onima koji prijete Srbima s Kosova i Metohije da ako nekoga hoće da hapse zbog formiranja ZSO, trebalo bi prvo sebe da uhapse jer pet godina ne sprovode ono što je dogovoreno u Briselskom sporazumu", poručio je Đurić. 

Prema njegovim riječima, razgovor predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Rusije Vladimira Putina "predstavlja ohrabrenje za Srbe na KiM i sav naš narod, jer je jasno da se Srbija bori i da je jasno da nismo sami u toj namjeri da očuvamo mir". 

"Zato sam naglasio da podržavamo borbu Srba da formiraju ZSO, ali ne onako kako zamišljaju ono što se pominje u albanskim medijima. Jedini mogući način da se na legalan i legitiman način to uradi je da se pogleda Briselski sporazum, a oni su ustavnim odlukama poništili 22 od 23 tačke tog sporazuma. Srbi na to ne pristaju i ne treba im takva zajednica", kaže Đurić. 

Govoreći o vojnoj vježbi, u okviru koje su avioni Vojske Srbije preletjeli iznad Preševa, i reakcije Kfora, Đurić je rekao da je ta vojna vježba najavljena prije više od godinu dana i da je ona redovna. 

"Nijesam primijetio da su proveravali sve one koji su bili naoružani, s teretnim vozilima, koji su upali među Srbe s teškim oružjem, nisam vidio provjere Kfora. Naravno da su naši avioni letjeli iznad Preševa kao što lete iznad Ćuprije...letjeće još", kazao je Đurić. 

"Mislim da je u ponedjeljak cijela Srbija mogla da vidi šta znači vojska Kosova i to je prava prijetnja i time bi trebalo da se bavi Kfor. Želim Srbima da poručim da ne prihvate bilo kakvo učešće u ilegalnim vojnim formacijama Kosova jer je njihov jedini cilj da se bore protiv Srbije i Srba", dodao je Đurić. 

Dodao je još i da Vlada Srbije najoštrije osuđuje privođenje i saslušavanje troje radnika RTS i petoro advokata na KiM. Đurić je pojasnio da su oni privedeni u Peć gdje su pet sati saslušavani, a opušteni su tek nakon intervencije iz Beograda. 

"U Peći su bili zadržani u policijskoj stanici, nakon naše intervencije i nakon što su ih pet sati saslušavali pušteni su i sprovedeni iz Peći", rekao je Đurić novinarima. 
Advokati su bili na terenu i u okviru projekta pružanja pravne pomoći Srbima kojima je oduzeta imovina. O tom događaju, ali i o događajima u ponedjeljak gdje su novinari prebijani, kako je rekao, Kancelarija je detaljno obavestila više od 70 međunarodnih organizacija, prenosi B92.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.