Tači: Izlazak Srpske liste iz Vlade Kosova je provokacija
Hašim Tači

Tači: Izlazak Srpske liste iz Vlade Kosova je provokacija

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je odluka predstavnika Srpske liste da izađu iz kosovske Vlade provokacija te je pozvao sve strane na očuvanje dijaloga.

"Upravo na dan kada su institucije Kosova započele posao na stvaranju široke institucionalne Radne grupe, koja će sarađivati sa Menadžerskim timom i Misijom OEBS-a na Kosovu na sastavljanju nacrta Statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, dogodila se provokacija iz Srbije. Ovo potvrđuje i današnja odluka o izlasku Srpske liste iz kosovskih institucija", izjavio je Tači, saopšteno je iz njegove kancelarije.

Ocijenio je da su jučerašnji događaji u Mitrovici u suprotnosti sa angažovanjima za dijalog i izgradnju mira na Kosovu te da su prijetnja naporima za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

"Pozivam da se poštuje i očuva duh dijaloga između Kosova i Srbije i da ostanemo usredsređeni na normalizaciju odnosa, na izgradnju dobrog susjedstva i pomirenje", poručio je Tači.

Kako je kazao, danas je razgovarao s visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini sa kojom se složio o neophodnosti smanjenja tenzija jer, kako je naveo, dijalog nema alternativu.

"Visoka predstavnica EU me je obavijestila da će otputovati u Beograd kako bi se sastala sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kako bi i njemu prenijela istu poruku, da su dijalog i pomirenje jedni put ka napretku. Kosovo ostaje posvećeno vladavini prava na cijeloj teritoriji i uvijek će od svih tražiti da poštuju zakone", izjavio je kosovski predsjednik.

Izrazio je žaljenje što su jučerašnji događaju omeli mir i što su zabrinuli sve zajednice Kosova te je pozvao sve strane da sačuvaju staloženost.

"Dok je policija pokazala profesionalizam u radu, pozdravljam i reakciju državnih institucija, posebno Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova, koji su odreagovali na vrijeme, kao i njihovu spremnost da profesionalno i uz visoku odgovornost razmotre i procijene sve događaje 26. marta, koji su povezani sa ilegalnim ulaskom Marka Đurića na Kosovo", poručio je Tači.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić priveden je u ponedjeljak u Mitrovici, odveden u Prištinu, a potom deportovan u Srbiju. On je na Kosovu boravio bez dozvole vlasti u Prištini.

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.