Srbija: Oboljeli od psorijaze traže terapiju biološkim lijekovima o trošku Fonda
Ilustracija

Srbija: Oboljeli od psorijaze traže terapiju biološkim lijekovima o trošku Fonda

Udruženje pacijenata oboljelih od psorijaze 3P i dermatolozi ponovo su danas apelovali da Republički fond za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravlja Srbije obezbijede terapiju biološkim ljekovima koji su neophodni za liječenje najtežih oblika te bolesti.

"Oboljelima od psorijaze u Srbiji nije dostupna biološka terapija o trošku RFZO, koja dramatično smanjuje simptome bolesti i popravlja kvalitet života. Zato molimo nadležne institucije da obezbijede biološku terapiju za pacijente sa težim oblicima bolesti", rekao je na konferenciji za novinare predstavnik Udruženja 3P Goran Filipović.

Naveo je da od psorijaze u Srbiji boluje 150.000 ljudi, a da 10 odsto teže oboljelih pokuša samoubistvo jer ne uspijevaju da funckionišu u sredini koja ih odbacuje, a najčešće je ta bolest praćena i drugim bolestima.

"Obrazloženje RFZO zbog čega na pozitivnoj listi nisu biološki lijekovi za psorijazu, registrovani u Srbiji prije deset godina, je da je to skupa terapija za koju sada nema novca, a mnogo je skuplje da se liječe sve bolesti koje prate psorijazu", kazao je Filipović.

Predsjednik Udruženja dermatologa Srbije Željko Mijušković je rekao da su svjetske sudije pokazale da oboljeli od psorijaze, autoimune bolesti koja nije samo kozmetički problem, žive u prosjeku tri do četiri godine kraće u o odnosu na ostalo stanovništvo.

"Među oboljelima od psorijaze svaki peti pacijent ima teži oblik bolesti i za njih je jedini spas savremena biološka terapija, koja je visoko efikasna i bezbjedna i poboljšava zdravstveni i društveni život pacijenta", kazao je Mijušković.

Psorijaza se u Srbiji liječi ljekovima koji su u primjeni 30 i više godina, a imaju mnogo neželjenih efekata, rekli su predstavnici Udruženja 3P i naveli da su biološki lijekovi dostupni u svim okolnim zemljama.

Ukazali su da je problem sa kojima se suočavaju pacijenti i stigmatizacija oboljelih, jer se psorijaza pogrešno smatra zaraznom.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.