Policija brani ulazak Vulinu i Đuriću na Kosovo,
Foto:Tanjug

Policija brani ulazak Vulinu i Đuriću na Kosovo, "Vukosavljeviću dozvoljen ulazak, ali se on vratio"

Policija Kosova angažovala je nadležne jedinice da sprovedu odluku Ministarstva inostranih poslova kojom se zabranjuje ulazak na Kosovo visokim srpskim zvaničnicima, odnosno ministru odbrane Aleksandru Vulinu i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću, saopšteno je danas iz policije.

"Prema informacijama i izjavama samih srpskih zvaničnika da će uprkos zvaničnoj odluci kosovskih vlasti o zabrani njihovog ulaska na Kosovo oni ostvariti planiranu posjetu sjeveru Mitrovice, Policija Kosova je u cilju ostvarivanja odluke državnih organa angažovala relevantne policijske jedinice koje će djelovati u skladu sa situacijom i odlukom MIP Kosova", navodi se u saopštenju, prenijela je Beta,

Dodaje se da će ulazak na Kosovo biti dozvoljen samo ličnostima koje imaju službenu dozvolu vlasti. 

Portal Kossev ranije je javio da se na sjeveru Kosova od jutros raspoređuje veliki broj pripadnika specijalnih jedinica Kosova, pozivajući se na izjave svojih čitalaca sa terena. 


Čitaoci su tom portalu javili da se to dešava od jutros u 6 časova i da je na putevima primijećen veliki broj vozila. 

Zamjenik komandira Kosovske policije za region Sjevera Besim Hoti negirao je da su u pitanju specijalne jedinice već je rekao da je u pitanju interventna jedinica Kosovske policije koja sprovodi "operativni plan" zabrane dolaska srpskih zvaničnika.

Na sjeveru Kosova građani protestuju ispred zgrade Mitrovačkog dvora zbog zabrane posjete

Na sjeveru Kosova danas je napeta atmosfera zbog zabrane ulaska predstavnicima Srbije koji su najavili dolazak u Kosovsku Mitrovicu, navodi Beta,

Ispred zgrade Mitrovačkog dvora okupljen je veliki broj građana koji protestuju zbog poteza kosovskih vlasti.

Najprije je odobren, a potom i zabranjen ulazak ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću koji je trebalo da obiđe manastire, kao i ministru Aleksandru Vulinu koji od 2013. godine obilazi u martu porodicu Vučetić na čiju kuću je tada bačena bomba i povrijeđena su djeca. Zabranjen je i ulazak direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću koji je trebalo da prisustvuje okruglom stolu u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji u Kosovskoj Mitrovici.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je danas da to što mu prištinske vlasti nisu dozvolile da posjeti manastire na Kosovu i Metohiji predstavlja ozbiljan gaf i veliki propust koji je besmislen i ne doprinosi ukupnoj situaciji.

"Mislim da se radi o jednom kapricu, koji je besmislen i pogrešan", kazao je Vukosavljević, a prenijela Radio-televizija Srbije.

Dodao je da je njegova posjeta uredno bila najavljena i da je prethodno data saglasnost, ali da je potom dobio informaciju da je "takozvane prištinske vlasti nisu odobrile".

"Mi smo pripremili posjetu našim manastirima, našoj kulturnoj baštini. Ponijeli smo i poklone našim bratstvima i sestrinstvima, koji se nalaze u našim spomenicima kulture na Kosovu", kazao je Vukosavljević.

Vukosavljević je kazao da bez obzira na trenutne okolnosti srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji "sija jakim sjajem" više od 800 godina i nastaviće to da čini u budućnosti.

"Svi mi sazidani smo na temeljima te kulturne bašitne, naša država i identitet. Mi ćemo nastaviti sa pokušajima, ovo ne znači ništa", kazao je Vukosavljević, koji je danas i sjutra trebalo da obiđe manastire na Kosovu i Metohiji.

Policija Kosova negirala je danas tvrdnje da ministru kulture Srbije Vladanu Vukosavljeviću nije dozvoljeno da uđe na Kosovo i navela da je on, i pred toga što je imao dozvolu, sam odlučio da se vrati u Beograd.

"U cilju istinitog informisanja javnosti i izbjegavanja mogućih dezinformacija, Policija Kosova je na osnovu odluke MIP-a Kosova dozvolila ulazak ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću, koji nakon ulaska nije nastavio dalje već se po sopstvenoj odluci vratio u Srbiju", navodi se u saopštenju Policije Kosova.

Policija je takođe saopštila da je prvobitno bilo planirano da ministar Vukosavljević na Kosovo uđe preko prelaza Merdare, ali da je on izabrao prelaz Jarinje.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.