Italijanski premijer Đentiloni podnio ostavku
Paolo Đentiloni

Po prvi put u istoriji Italije, za predsjednicu Senata izabrana žena

Italijanski premijer Đentiloni podnio ostavku

Italijanski premijer Paolo Đentiloni u subotu je zvanično podnio ostavku, nakon što su izabrani novi predsjednici gornjeg i donjeg doma italijanskog parlamenta.

Predsjednik Italije Serđo Matarela zatražio je od Đentilonija da ostane na svojoj poziciji dok se ne riješi politička kriza nastala nakon izbora u Italiji 4. marta.

Po prvi put u istoriji Italije, za predsjednicu Senata izabrana je žena - Marija Elizabeta Alberti Kaseljati iz stranke Silvija Berluskonija Forca Italija, dok je za predsjednika Doma poslanika izabran Roberto Fiko iz Pokreta pet zvjezdica.

Uprkos ovom sporazumu o raspodjeli vodećih mjesta u parlamentu, nama čvrstih nagovještaja da je blizu formiranje nove vlade, a pregovori o tome da li bi Pokret pet zvjezdica ili Berluskonijeva koalicija mogli da obezbijede parlamentarnu većinu mogli bi da potraju nedjeljama.

Blumberg navodi da su Berluskoni, zatim, Mateo Salvini, lider Lige (nekada Lige za sjever) i Đorđa Meloni iz ultradesničarske stranke Frateli dItalija (Braća Italije) objavili zajedničko saopštenje u kojem se obavezuju da "neće tragati za individualnim sporazumima za formiranje vlade".

Navodi se da su se Salvini i lider Pokreta 5 zvjezdica Luiđi di Majo dogovorili oko vodećih mjesta u parlamentu, natjeravši Berluskonija da povuče kandidaturu za predsjedavajućeg Senata Paola Romanija, bivšeg ministra, iako je nekadašnji premijer bio besan pošto je Di Majo odbio da se sastane sa Berluskonijem, prenosi Tanjug.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.