Vojska CG potrošila preko 5 miliona za opremanje

U 2017. godini

Vojska CG potrošila preko 5 miliona za opremanje

Vojska Crne Gore potrošila je za opremanje u 2017. godini 5.322.168 eura, dok su troškovi za učešće u međunarodnim misijama i operacijama koštali 1.108.331 euro, pokazuje Izvještaj o stanju u VCG za prethodnu godinu.

U dokumentima se navodi da je najviše novca potrošeno na optičke osmatračke uređaje i to 350.230 eura, dok je HBRN oprema za kompletiranje izviđačkog HBRN vozila koštala 162.380 eura. HBRN oprema služi za suzbijanje šverca hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog materijala, koji se koristi i za oružja za masovno uništenje.

Informaciono komunikaciona mrežna oprema, računari i VPN uređaji koštali su vojsku 280.000 eura. VPN je skraćenica za „Virtual Private Network“ što bi u bukvalnom prevodu značilo „Virtuelna privatna mreža“.

Za rezervne djelove i potrošni materijal za održavanje vazduhoplova, motornih vozila, plovnih sredstava i radioničke opreme potrošeno je 217.594 eura. Putnička i kombi vozila koštala su 145.000 eura, a terenska vozila čija se isporuka očekuje ove godine 36.000 eura.

Za autocistijernu za vodu opredijeljeno je gotovo 100.000 eura.

Prema ugovoru iz 2016. godine, rezervni djelovi za održavanje naoružanja koštali su 24.846 eura.

Kad je u pitanju nabavka borbene opreme, u izvještaju se navodi da je nabavljeno municije i nastavnih sredstava za obuku u iznosu od 226.739 eura, dok je za potrebe Mornarice Vojske i Obavještajno-izviđačke čete nabavljena individualna balistička zaštitna oprema u vrijednosti od gotovo 70.000 eura.

Pobjeda/Portal Analitika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.