Rusi danas biraju predsjednika, Putin očekuje četvrti mandat
Vladimir Putin

"Program koji sam predložio za državu je pravi"

Rusi danas biraju predsjednika, Putin očekuje četvrti mandat

U Rusiji se danas održavaju predsjednički izbori na kojima najveće izglede za pobjedu ima aktuelni predsjednik Vladimir Putin koji bi trebao da dobije četvrti mandat.

Zbog različitih vremenskih zona, glasanje na krajnjem istoku Ruske Federacije je počelo u subotu u 20.00 sati po lokalnom vremenu, a devet sati kasnije biračka mjesta otvorena su i u Moskvi.

Putin, koji je prvi put izabran za predsjednika 2000. godine, na ovogodišnjim izborima učestvuje kao nezavisni kandidat, a građane je pozvao da izađu na birališta kako bi se uzelo u obzir mišljenje svakog od njih u određivanju budućnosti zemlje.

Ruski predsjednik jutros je u Moskvi obavio svoju građansku dužnost, a nakon glasanja izjavio je da će svaki postotak glasova smatrati uspjehom.

"Program koji sam predložio za državu je pravi", izjavio je Putin koji se za novi šestogodišnji mandat nadmeće sa sedam drugih kandidata.

Među ostalim predsjedničkim kandidatima su lider Liberalne demokratske partije Rusije (LDPR) Vladimir Žirinovski, biznismen Pavel Grudinin kao kandidat Komunističke partije, zatim bivša TV voditeljka Ksenija Sobčal iz Građanske inicijative, osnivač ruske liberalne partije Jabloko Grigorij Javlinski, predsjednik Partije rasta i privredni ombudsman Boris Titov, lider stranke Ruski opštenarodni savez Sergej Baburin i lider Komunista Rusije Maksim Suraikin.

Izbore u Rusiji nadgleda 145.000 posmatrača, među kojima 1.500 stranih posmatrača, kao i predstavnici opozicionog pokreta Alekseja Navaljnija, kojem je zabranjeno da se kandiduje. 

Ankete pokazuju da je Putin u vođstvu nad ostalim kandidatima uoči izbora, što mu gotovo zasigurno garantuje reizbor na čelo zemlje.

Prvi rezultati očekuju se u nedjelju naveče.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.