Koprivica: Vujanović da promijeni odluku i zakaže izbore u svim opštinama za 20. maj
Koprivica

Koprivica: Vujanović da promijeni odluku i zakaže izbore u svim opštinama za 20. maj

Današnja odluke Predsjednika Crne Gore o raspisivanju lokalnih izbora pokazuje da za njega demokratski principi i sopstvena data riječ od prije nepunih dva mjeseca cjelokupnoj javnosti ne znače apsolutno ništa, poručio je Momo Koprivica, potpredsjednik Demokratske Crne Gore. On je pozvao predsjednika Filipa Vujanovića da omogući održavanje izbora u jednom danu, 20. maja ove godine.

On podsjeća da je Predsjednik Crne Gore krajem januara, pravdajući se nemušto zašto navodno ne može da zakaže predsjedničke i lokalne izbore u jednom danu, saopštio da “u ovoj godini lokalni izbori u Crnoj Gori treba da se održe u Glavnom gradu i 11 opština. Imajući u vidu uslove za raspisivanje izbora iz čl. 14. Zakona o izboru odbornika i poslanika Crne Gore, Predsjednik će vodeći računa o potrebi da se izbori održe u jednom danu, a poštujući rokove, obavijestiti javnost u kom će se danu ti lokalni izbori održati.”

Znači, navodi Koprivica, predsjednik je tada javno obećao da će izbori u Glavnom gradu i 11 opština biti u jednom danu, kako je bilo i 2014. godine i kada god je u istoriji višestanačja bilo prilike da se izbore održe u istom danu, jer to nalaže zdravi razum i demokratska praksa.

"Danas, gospodin Vujanović donosi skandaloznu i sramnu odluku da pogazi sopstvenu riječ i da razdvoji izbore na način da se izbori u Plužinama održe 20. maja, a izbori Glavnom gradu i preostalih 10 opština 27. maja, iako nije bilo bilo kakvih zakonskih smetnji da se izbori u svih 12 jedinica lokalne samouprave održe 20. maja, kada moraju biti održani izbori u Plužinama", saopštio je Koprivica. 

Predsjednik države je, dodaje potpredsjendik Demokrata, prije nepunih dva mjeseca tvrdio da po njegovom tumačenju Zakona ima samo dvje opcije: prvu - da se izbori u Plužinama održe zajedno sa predsjedničkim, što nije učunio, i drugu - da izbore u Plužinama raspiše zajedno sa izborima u Podgorici i još 10 opština 20. maja, što je javno i obećao.

"Šta se desi, gospodine Vujanoviću? Zašto promijeniste mišljenje? Jeste li čitali ono što ste potpisivali ili nijeste smjeli ni pročitati? Kako to da prvi put u istoriji višepartizma u Crnoj Gori imamo u jeku kampanje izdvajanje izbora u jednoj opštini, a nema bilo kakvih zakonskih ograničenja da se tog dana održe izbori u svim drugim opštinama i Glavnom gradu?", upitao je Koprivica.

Smatra da se radi o klasičnoj političkoj odluci, koja ima slične motive kao postupanje nadležnih u slučaja Berana, kada je Demokratska partija socijalista, kako tvrdi, zloupotrebom nadležnih institucija prvo izdvojila u nevrijeme izbore u Beranama, a onda ih i ponovila, ne bi li, navodi, golom silom pokušala pobijediti u Beranama, tradicionalnom opozicionom uporištu.

"S obzirom da su i Plužine tradicionalno opoziciono uporište sa jedne strane, a da je održavanje izbora u drugim opštinama i Glavnom gradu 27. maja mogućnost da se zloupotrebljavaju određeni praznici u političke svrhe, sa druge strane, potpuno su jasni motivi gospodina Vujanovića da pogazi sopstvenu riječ i po ko zna koji put relaizuje partijske direktive. Zahtijevamo od gospodina Vujanovića da izmijeni odluku koju je donio,  jer ima saglasno Zakonu još vremena za isto, ispoštuje datu riječ i osnovne demokrastke principe, omogući održavanje izbora u jednom danu, 20. maja ove godine i samim tim spriječi implementaciju skandalozne odluke koju je donio", zaključio je poptredsjednik Demokrata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.