Roditelji imaju omiljeno dijete, evo i koje je po redu
Ilustracija

Iako to nikad neće priznati

Roditelji imaju omiljeno dijete, evo i koje je po redu

Iako to nikada neće javno priznati, roditelji ipak imaju omiljeno dijete!

Kada bilo kog roditelja pitate koje dijete mu je omiljeno, pogledaće vas šokirano jer se usuđujete da ga pitate tako nešto, a onda kao iz topa reći: "Sve ih volim jednako". I slagaće vas vjerovatno...

Oni koji tvrde da postoji sindrom srednjeg djeteta – fenomen koji podrazumijeva da se srednje dijete osjeća zapostavljeno i nevoljeno u poređenju sa mlađom i starijom braćom i/ili sestrama - smatraju da roditelji definitivno imaju omiljeno dijete.

U njihovu korist presudilo je i novo istraživanje, koje je potvrdilo da je najmlađe dijete omiljeno među roditeljima!

Na sajtu Mumsnet sprovedeno je istraživanje među 1.185 roditelja, dok je Gransnet sproveo isto istraživanje među 1.111 korisnima koji imaju najmanje jedno unuče.

Otprilike četvrtina roditelja na Mumsnetu je priznala da ima omiljeno dijete, dok 42 odsto korisnika Gransneta otkriva da ima omiljeno unuče.

Više od polovine roditelja koje ima mezimca otkriva da je u pitanju najmlađe djete, a 61 odsto ih kaže da je drugo ili da su druga djeca koju imaju previše zahtjevna.

Sa druge strane, 26 odsto roditelja kaže da je njihovo omiljeno dijete - najstarije.

Među roditeljima koji su priznali da imaju mezimca, 41 odsto kaže da ih to dijete podsjeća na njih same, dok je više od polovine izjavilo da ih omiljeno dijete zasmijava više nego ostali.

I dok se djeca koja nemaju "poseban tretman" kod kuće ponekad zbog toga možda osjećaju loše, većina roditelja smatra da nema ništa loše u tome što imaju omiljeno dijete.

Više od polovine korisnika oba sajta smatra da je "apsolutno odvratno" imati mezimca među djecom i unucima, a oko trećine roditelja smatra da to ima i negativan uticaj na ostalu djecu.

"Favorizovanje je jedan od poslednjih tabua i roditelji se zbog toga osjećaju krivima, pa je važno da znaju da gotovo svi roditelji imaju mezimca i to ne mora da bude ništa stražno", kaže osnivač Gransneta Džastin Roberts.

Ona ističe da treba paziti da ostala djeca ne postanu svjesna da imate jedno omiljeno dijete jer to već znači da se prema njima ne odnosite jednako, što nije fer.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.