Tahiri smatra da će biti i vanrednih izbora

"Kosovo će pokušati da odugovlači sa demarkacijom"

Pitanje demarkacije granice između Kosova i Crne Gore u Prištini je i dalje jedno od najaktuelnijih pitanja.

Iako je premijer Kosova Ramuš Haradinaj najavljivao da bi se ovo pitanje moglo naći na dnevnom redu Skupštine Kosova ove nedjelje, analitičar Ramuš Tahiri smatra da će ovaj saziv kosovskog parlamenta teško izglasati zakon o ratifikaciji.

On vjeruje da će Kosovo na proljeće imati vanredne parlamentarne izbore zbog nemogućnosti djelovanja Vlade i nemogućnosti donošenja važnih odluka.

Tahiri za Pobjedu podsjeća da za ratifikaciju Sporazuma o obliježavanju granice između Kosova i Crne Gore Skupština Kosova nema potreban broj glasova poslanika jer se toj odluci suprotstavlja Srpska lista, koja smatra da se time Kosovo potvrđuje kao nezavisna država i da granica treba da bude između Srbije i Crne Gore, a ne između Kosova i Crne Gore.

Problem je, dodaje on, i pokret Samoopredjeljenje, koji smatra da međudržavnim sporazumom potpisanim 2015. godine Kosovo gubi 82 kvadratna kilometra svoje teritorije.

"Izgleda da će Kosovo pokušati što je više moguće da odugovlači sa stavljanjem prijedloga zakona o ratifikaciji na dnevni red Skupštine. Time se prolongira i vizna liberalizacija od strane Evropske unije za građane Kosova, koji jedini u Evropi nemaju mogućnost slobodnog kretanja u vrijeme kada su to pravo izborili i Ukrajina i Gruzija", rekao je Tahiri.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.