Međunarodni dan žena: Žene CG da ne zaborave da stečene vrijednosti i prava moramo zajednički čuvati i braniti
ilustracija

Borba za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost

Međunarodni dan žena: Žene CG da ne zaborave da stečene vrijednosti i prava moramo zajednički čuvati i braniti

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan žena 8. mart, kao dio borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

U Podgorici će danas u podne biti održan Osmomartovski marš povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena.

"Ove godine marširamo apelujući na solidarnost među ženama, a naš apel je inspirisan istoimenim umjetničkim radom jugoslovenske vajarke Vide Jocić, pripadnice NOB-a, koja je oslobođenje dočekala u koncentracionom logoru, nakon čega je u svoj umjetnički rad utkala svoja, ali i iskustva svih žena sa kojima je dijelila zatočeništvo", naveli su iz NVO Centra za ženska prava i Anime Kotor.

Pojasnili su da citiranjem njenog djela žele da podsjete i na ogromne napore koje su naše pretkinje uložile u borbu za slobodu i ravnopravnost te da bi pozvali žene Crne Gore da ne zaborave da stečene vrijednosti i prava, utemeljena na njihovim žrtvama, moramo zajednički čuvati i braniti.

Ove godine Ujedinjene nacije obilježavaju 8. mart pod sloganom  „Sada je vrijeme: aktivistkinje iz gradova i sela mijenjaju živote žena“ (“Time is Now: Rural and urban activists transforming women’s lives”). Ove godine, Međunarodni dan žena obilježiće se u vidu globalnih marševa i kampanja #MeToo i #Timesup za jednakost i pravdu žena, a protiv seksualnog uznemiravanja i femicida do jednakih zarada i većeg učešća žena u politici. Podsjećajući na prioritetnu temu predstojeće 62. sjednice UN-a o statusu žena, ovaj dan treba da skrene pažnju na prava i aktivizam seoskih žena, koje predstavljaju više od četvrtine svjetske populacije, a koje se nalaze iza svake mjere razvoja.

DXuBtvwWAAEccl

Prema podacima evropske kancelarije za statistiku Evrostat objavljenim uoči Međunarodnog dana žena, 8. marta, žene su tokom 2016. u zemljama EU u prosjeku zarađivale 16 odsto manje nego muškarci.

Ta razlika je veća od 20 odsto u Estoniji gdje iznosi 25,3 odsto, zatim u Češkoj, 21,8 odsto, a slijede Njemačka s 21,5 odsto, Velika Britanija s 21 odsto i Austrija s 20,1 odsto. Na suprotnom kraju je Rumunija, s razlikom od 5,2 odsto, a potom Italija s 5,3 i Luksemburg s 5,5 odsto. Belgija, Poljska, Slovenija i Hrvatska takođe imaju razliku u primanjima manju od 10 odsto.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je rekao povodom Međunarodnog dana žena da je ostvarivanje rodne ravnopravnosti posao koji do danas nije dovršen i koji predstavlja najveći izazov u oblasti ljudskih prava.

Gutereš je rekao da više od jedne milijarde žena u svijetu nije zakonom zaštićeno od seksualnog nasilja u porodici, a da se neplaćeni rad koji mnoge žene obavljaju ne prepoznaje.

Ipak, ocijenio je da su "aktivizam i zagovaranje generacija žena donijeli rezultate" i da "više djevojčica nego ikada ranije pohađa školu", da "više žena obavlja plaćene poslove i zauzima visoke pozicije u privatnom sektoru, akademskoj sferi, politici i međunarodnim organizacijama, uključujući UN".

Međunarodni dan žena, 8. mart ustanovljen je u znak sjećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Generalna skupština UN je 1977. godine rezolucijom proglasila 8. mart Danom ženskih prava i međunarodnog mira.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.