Krstović: Povećavati radna mjesta koja doprinose punjenju budžeta
Janko Krstović

Krstović: Povećavati radna mjesta koja doprinose punjenju budžeta

Najveći broj nezaposlenih u Zeti su mladi i zato nas istinski raduje svako novootvoreno radno mjesto, kazao je danas član tamošnjeg odbora Demokrata Janko Krstović, ističući da lokalna uprava treba da se hvali povećanjem radnih mjesta koja nisu na opterećenje budžetu, koja doprinose njegovom punjenju, a ne njegovoj rashodnoj strani.

“Uvažavamo napor koji su predstavnici Gradske opštine Golubovci uložili kako bi evidentirali popunjenost radnih mjesta koja su potrošači operativnih sredstava državnog i lokalnog budžeta. Međutim, sa nezadovoljstvom konstatujemo da navedeni zbir ne odgovara realnom stanju. Takođe, cifra od 159 zaposlenih se ne odnosi na nova radna mjesta u javnom sektoru i za potrebe lokalne administracije”, navodi Krstović.

Nezaposlenost i bezidejnost da se ona riješi, dodao je, samo su jedan u nizu sistematskih i višedecenijskih problema Zete, ali i cijele države.

Na području obrazovanja i brige o najmlađima, naglašava Krstović, svakako da je postojao značajan kvantum radnih mjesta za koja ne postoji zasluga vlasti.

“Vrtić u Zeti postoji decenijama. Brigu o mališanima vodi i jedan broj zaposlenih koji su svoj humani poziv obavljali i u oskudnim kapacitetima nekadašnjeg zdanja. Sličan razvoj događaja imamo i kada je u pitanju Osnovna škola „Vladika Danilo“ u Srpskoj”, kaže član opštinskog odbora Demokrata u Zeti.

Osim toga, istakao je, poštanska djelatnost na tom prostoru postoji više od jednog vijeka, ali čitajući informaciju Gradske opštine reklo bi se da su usluge PTT saobraćaja Zećanima postale dostupne tek u ovom vijeku.

“Dom zdravlja u Golubovcima je ustanova sa svojim renomeom čija samostalna politika zapošljavanja mora bit van domašaja, i direktnog ili indirektnog uticaja vlasti. U toj branši je mnogo više dobrodošla asistencija u nabavci neophodnih medicinskih instrumenata, pomagala i opreme. U oblasti kulture svoj angažman zasniva 10 osoba za koje ne postoji podatak u datoj informaciji”, kazao je Krstović.

Zeta je, smatra on, već trebalo da bude područje u kom se nezaposlenost približava prirodnoj stopi.

“Nažalost nije, jer nije bilo zainteresovanosti i ambicije onih koji više od decenije upravljaju ovim prostorom. Kroz brojne mehanizme uklanjanja biznis barijera i kroz aktivnu politiku zapošljavanja moglo se mnogo postići ali nije. Itekako smo svjesni da smo i na tom polju izgubili puno, kao i u ostalim segmentima ljudskog rada i djelovanja. Odgovornost za to snosi niko drugi do lokalne vlasti”, uvjeren je Krstović.

Demokrate, naglasio je, kao nosioci nove vlasti u Zeti, imaju precizno definisan zadatak da u sferi zaposlenja djeluje u pravcu stimulisanja otvaranja novih radnih mjesta.

“Nekada su članovi jedne porodice privređivali i na svom poljoprivrednom gazdinstvu i u privrednim društvima, i na taj način omogućavali sebi pristojnu egzistenciju potpomognutu prihodima i od stalnog zaposlenja i od poljoprivrede. Nova vlast mora biti glavni akter u omogućavanju povratka nekadašnjeg načina radnog angažmana Zećana”, poručio je Krstović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.