Izašao iz operacione sale  sa dva srca
Foto: Ilustracija

Trebali da mu odrade običnu transplataciju

Izašao iz operacione sale sa dva srca

Pedesetšestogodišnji pacijent iz Indije iz operacione sale izašao je sa dva srca.

Iako je ovaj Indijac trebalo da dobije novo srce standardnom transplantacijom, doktori su tokom operacije shvatili da je srce donora tinejdžera suviše malo. 

Hirurg Gopala Krišna Gokale se zbog toga odlučila na "plan B", piše Independent, a  prenosi B92.

Ona je riješila da novo zdravo srce poveže sa starim srcem pacijenta. Operacija je trajala sedam sati. 

Novi organ smješten je između srčane kese i starog srca. 

"Dva srca 'dopunjuju' jedno drugo, ali kucaju različitim ritmom“, istakla je doktorka Gokale. 

"Ovakva intervencija obavlja se jednom u životu, veoma je rijetka i do sada je zabilježeno svega 150 ovakvih procedura.“ 

Jedan od ovakvih slučajeva zabilježen je i u Velikoj Britaniji. Dvogodišnja beba, koja je tada dobila drugo srce, živjela je više od deset godina, nakon čega joj je donorsko srce izvađeno, 2006. godine, a njen organ počeo da radi punom snagom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.