Sa ovim sniženjem cijena goriva dokopasmo se njemačkog standarda
Cijene goriva u Njemačkoj (1) i Crnoj Gori (2)

Ovog ponedjeljka muštuluk!

Sa ovim sniženjem cijena goriva dokopasmo se njemačkog standarda

Crna Gora je lider u regionu, a i šire, u mnogim stvarima. U cijeni goriva šijemo i Evropu. U prosjeku je gorivo u Crnoj Gori skuplje nego u većini država širom Evrope za desetak centi.

Kada dođe svaki drugi ponedjeljak, Ministarstvo ekonomije Crne Gore obračuna (oni to kažu uskladi) cijene goriva, što je svakog drugog utorka jedna od najvažnijih vijesti. Uz nove cijene ide staro objašnjenje, usklađuje se cijena goriva sa promjenama na tržištu naftnih derivata i valutnog odnosa dolara i eura. Slabo kome to išta znači, mnogo više se strahuje od promjena cijena na benzinskim pumpama.

Ali, ovog ponedjeljka muštuluk! Gorivo ide naniže i to čak četiri centa. Cijene eurosupera 95 i 98 iznosiće 1,27 eura odnosno 1,31 euro narednih petnaest dana, poručuje Ministarstvo ekonomije. Cijena eurodizela se u naredne dvije sedmice neće mijenjati i ostaće na 1,20 eura.

Dobro je, sa ovim sniženjem cijena goriva dokopasmo se njemačkog standarda. Na današnji dan, ustvari, u Njemačkoj je gorivo skuplje nego u Crnoj Gori za dva centa. Do sinoć je bilo dva centa jeftinije. U Crnoj Gori minimalna cijena rada 193 eura u Njemačkoj 1.100 eura.

Zaključak, ako ga ima, izvucite sami.

28309246102160601798852271271479496o

Fotografiju poslala čitateljka Kodexa iz Njemačke, pokrajina Baden-Virtemberg 

Crna Gora je lider u regionu, a i šire, u mnogim stvarima. U cijeni goriva šijemo i Evropu. U prosjeku je gorivo u Crnoj Gori skuplje nego u većini država širom Evrope za desetak centi. 1,22 eura za litar benzina i 1,11 za litar dizela, to je evropski prosjek. A ima zemalja koje idu ispod prosjeka. Tako se u Luksemburgu, onoj maloj državi u kojoj živi veliki broj iseljenih sa sjevera, gorivo na današnji dan prodaje po cijeni od 1,14 eura za benzin i 0.99 eura za dizel.

282180197498894152080741285140707o

Fotografiju poslao čitalac Kodexa iz Luksemburga

Što se tiče minimalne cijene rada i u Luksemburgu bolje stoje nego mi. Tamo ustvari stoje najbolje u Evropi. Minimalna cijena rada više je nego deset puta veća od ove naše i iznosi 2000 eura.

Zaključak, ako ga ima, izvucite sami.

Crna Gora, kao regionalni lider, ima daleko najviše cijene goriva u regionu. Daleko iza ostavili smo sve od Bosne i Hercegovine, do Slovenije, osim Srbije u kojoj je dizel trenutno među najskupljim u Evropi (ni tamo ne znaju zašto). U zemljama regiona koje su članice Evropske unije, cijene su barem 9 centi niže. U Sloveniji gorivo košta 1,21 odnosno 1,11 eura, a u Hrvatskoj 1,18 odnosno 1,09 eura,

Benzin u Srbiji ovih dana košta 1,20 eura, a dizel čak 1,27 eura za litar. Makedonija je pri dnu regionalne ljestvice sa 1,08 eura za benzin i 89 centi za dizel. Cijene u Bosni i Hercegovini su ispod eura , 97 centi za litar benzina i 95 centi za litar dizela. A vjerovali ili ne, mi ne možemo, ali zato Bosanci mogu da se porede sa Poljacima. I njima je ovih dana gorivo ispod eura.

Ali zato mi ne možemo da se poredimo ni sa Italijanima. Sa druge strane Jadrana gorivo je još skuplje i to dobrih desetak centi po litru. Ne možemo se porediti ni sa Holanđanima, koji su evropski rekorderi. Kod njih je gorivo i dvadesetak centi skuplje nego u Crnoj Gori.

A znate li još po čemu se ne možemo porediti sa Italijanima i Holanđanima?

Pogodili ste. 

Na cijenu onog što država usklađuje svakog drugog ponedjeljka najmanje utiče valutni odnos eura i dolara i promjene cijena na tržištu naftnih derivata. Najviše je tu poreza i akciza koje nam je država razrezala kao da nam je minimalna cijena rada ona njemačka, a nije. A te se dažbine ne mijenjanju, osim ako ne idu naviše,kao PDV sa početka godine. A i on se uračunava u cijenu.   

I da, Iz Ministarstva je saopšteno da će, saglasno Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, naredni obračun obaviti 5. marta, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 6. marta. To tada, a i od tada, liderski…

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.