Čile: Prisilili vozače da izađu pa zapalili 25 kamiona
Foto:Tanjug/AP

Osumnjičeni starosjedioci

Čile: Prisilili vozače da izađu pa zapalili 25 kamiona

Na jugu Čilea je zapaljeno 25 kamiona, u oblasti gdje živi starosjedelački narod Mapuča koji Čile smatra pradedovskom teritorijom i zahtijeva od vlasti da im je vrati.

Policija je u petak saopštila da su kamioni spaljeni u tri napada na preduzeća šumske industrije. Napadači su prisilili vozače da izađu iz kamiona i zapalili ih u oblastima Bio Bio i Araukania, 700 kilometara južno od glavnog grada, Santjaga.

Tužilac je rekao da su vlasti u blizini mjesta napada našle letke s potpisom radikalne grupacije Mapuča. Ali vlasti još ne kažu ko su napadači, ni da li ima hapšenja.

"Radi se o ozbiljnim zločinima", rekao je ministar unutrašnjih poslova Mario Fernandes. "Kako zbog materijalne štete, tako i zbog nivo pripreme i upotrebe oružja".

Većina Mapuča živi u miru, ali jedna radikalna frakcija je već palila crkve i kamione, zahtijevajući da im se vrati zemlja za koje kažu da je njihova. Uz to je policija optuživana za nasilje prema toj najvećoj grupi autohtonih stanovnika Čilea.

Novoizabrani predsjednik Čilea Sebastian Pinera je napisao na "Tviteru" da "teroristički napadi u oblastima Araukania i Bio Bio ukazuju da je neophodnije nego ikada prije da se modernizuju policijske snage, restrukturira obavještajni sistem i ojača koordinacija sudija i tužilaca". 

Tužioci su nedavno optužili nekoliko policajaca za fabrikovanje dokaznog materijala montiranjem navodnih snimaka razgovora aktivista Mapuča uhapšenih pa puštenih prošle godine.

Ti Mapuči su bili optuženi za upravljanje napadima na crkve i kamione, ali je tužilaštvo odustalo od tog slučaja zbog nedostatka dokaza.

Mapuči su se čitavih 300 godina borili protiv španskih osvajača Čilea, sve dok krajem 19. vijeka nisu vojno poraženi i saterani u Araukaniju, južno od rijeke Bio Bio.

Čilenska vlast je potom podsticala doseljenike iz Evrope da kolonizuju tu oblast. Danas starosjedioci, Mapuči, žive u krajnjem siromaštvu kraj fabrika drvne industrije, ili rade kao najamnici na poljoprivrednim imanjima potomaka doseljenih Evropljana.

Beta
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.