Ženska medresa u Rožajama nema građevinsku dozvolu, profesori rade bez ugovora
Rožaje

Uče po programu Rijaseta Islamske zajednice BIH

Ženska medresa u Rožajama nema građevinsku dozvolu, profesori rade bez ugovora

Objekat u kojem je smještena Srednja vjerska škola, odnosno ženska medresa u Rožajama, ne posjeduje građevinsku dozvolu zbog čega je Inspekcija izrekla mjeru prinudnog zatvaranja gradilišta, odnosno pečaćenja, istakao je u mišljenju ombudsman Šućko Baković.

Pobjeda je juče objavila da je zaštitnik ljudskih prava i sloboda formirao predmet i napravio izvještaj u kojem je, između ostalog, ustanovio da ova škola djeluje nezakonito u Crnoj Gori, jer nema licencu za rad.

Osim toga, Baković je tokom istrage i na osnovu urađenih inspekcijskih nalaza evidentirao još nepravilnosti.

Utvrđeno je da na školi, koja se nalazi u kući koja je pod zakupom u Ulici Maršala Tita u Rožajama, nije istaknuto bilo kakvo obilježje o vrsti objekta i djelatnosti. Kada su inspektori rada, kako je navedeno u mišljenju ombudsmana, obišli ove prostorije niko u njima nije izvodio nastavu. Tražili su od direktora ustanove muftije sandžačkog Abdurahmana Kujevića da im predoči dokumentaciju o radu medrese, ali je nijesu dobili, jer takva papirologija ne postoji.

- Muftija je elektronskim putem u oktobru 2017. godine dostavio dopis Upravi za inspekcijske poslove u kome je naveo:

„Ova vjersko-prosvjetna institucija, čije je sjedište u Novom Pazaru, kao što je poznato, još od 2012. godine ima svoje istureno odjeljenje u Rožajama, poznato kao Rožajska medresa...Jasno je da se i medijska, a i pažnja državnih organa zaustavljala, prije svega, pred ustavnim principom definisanim članom 14. Ustava Crne Gore, brojnim međunarodnim dokumentima o vjerskim pravima, prema kojima su vjerska prava odvojena od države, odnosno, pravu da vjerske organizacije nemaju obavezu registracije kod državnih organa, kako je to uostalom istaklo Ministarstvo prosvjete u svom obraćanju datom listu Pobjeda 26.04.2017. godine...“ – napisano je u izvještaju inspekcije.

Ni Prosvjetna inspekcija prilikom nadzora nije dobila od muftije Kujevića traženu dokumentaciju zbog čega je, takođe, utvrdila određene nepravilnosti.

Konstatovano je da je u školi zaposleno 18 profesora, od čega je 16 državljana Crne Gore, dok dva profesora imaju državljanstvo Srbije. Inspektorima, međutim, nijesu predočeni njihovi ugovori o radu.

- Muftija je ispričao da su ugovori o radu zaključeni, te da se sva evidencija i dokumentacija za učenice i profesore nalazi u matičnoj medresi u Novom Pazaru, iz razloga što prilikom upisa učenici polažu prijemni ispit u matičnoj medresi u Novom Pazaru i tamo dostavljaju dokumentaciju. Rekao je da se tamo nalaze njihovi personalni dosijei, kao i personalni dosijei profesora i ostala dokumentacija i evidencija – navedeno je u izvještaju inspekcije koji je dostavljen ombudsmanu.

Inspektor je, međutim, konstatovao da škola nema djelovodnik, kao ni platne liste i matičnu knjigu radnika. Utvrđeno je da se obrazovni program izučava po jedinstvenom planu i programu Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine.

Kako je precizirano, uvidom u odluku od 5. decembra 2014. godine, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na drugoj sjednici koja je održana u Sarajevu 19. novembra 2014. godine donio je odluku nastavnog plana i programa medrese, koji je zajednički za medrese Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Odluku je, kako su naveli, potpisao Husein-ef Kavazović, Reisu-l-ulema BiH.

- Na osnovu izjave muftije sandžačkog Abdurahmana Kujevića niko do sada nije tražio registraciju za medresu, jer su islamske zajednice u ovim državama po svom ustrojstvu autonomne u svom radu – istaknuto je, takođe, u izvještaju inspekcije.

Učenice

U dokumentu inspekcije je, takođe, detaljno pojašnjeno da ovu školu čine četiri učionice, kancelarijski prostor, kuhinja za ishranu polaznika, četiri sobe za smještaj i boravak, klub sala i prostorija za obavljanje vjerskih obreda. Škola ima tri odjeljenja - u prvom razredu je devet učenica, u drugom deset, u trećem ih nema, dok ih je u četvrtom šest. Ukupno 25 učenica stalno boravi u prostorijama medrese, a 21 učenica je iz Rožaja, dok su četiri iz opštine Tutin koja se nalazi u Srbiji.

Uvidom u nastavni plan i program utvrđeno da se nastava izvodi iz 22 nastavna predmeta i to: engleski jezik, arapski jezik, kiraet, bosanski jezik, istorija islama, matematika, pedagogija, tjelesni odgoj, fikh, akaid, turski jezik, ahlak, biologija, eefsir, historija, sociologija, hadis, filozofija, informatika, vaz, geografija i psihologija.

Osim za Srednju žensku medresu u Rožajama, Baković je ustanovio da u Crnoj Gori nezakonito djeluje i predškolska ustanova ,,Reuda“.

Izvor: Pobjeda/Portal Analitika

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.