Smanjiti i naplaćivati upotrebu plastičnih kesa
Ilustracija

Strategija EU o plastici

Smanjiti i naplaćivati upotrebu plastičnih kesa

Zbog problema prekomjerne upotrebe plastične ambalaže, prvenstveno kesa, Evropska komisija objavila je nedavno Strategiju o plastici, koja ima cilj da se do 2030. sva pakovanja na EU tržištu mogu ponovo koristiti ili reciklirati.

Prije toga, dopunom Direktive 94/62/EZ o ambalaži i ambalažnom otpadu iz 2015. godine utvrđeni su načini usmjereni da se smanji upotreba laganih plastičnih kesa za nošenje, uključujući uvođenje naknada ili postavljanje ciljeva maksimalne potrošnje na nacionalnoj osnovi. Primjenom regulative u skladu sa dinamikom ove strategije Crna Gora će, potvrđeno je Pobjedi u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, slijediti sve obaveze iz navedenih direktiva, kao i najbolje prakse razvijenih zemalja Evropske unije.

Kako su naveli iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, države članice Evropske unije moraju preduzeti mjere smanjenja potrošnje laganih plastičnih kesa, a te mjere mogu uključivati ciljeve smanjenja na nacionalnoj osnovi, ograničenja upotrebe ili finansijske mjere, kao što je naplata kesa.

“Mjere moraju uključivati jednu od sljedećih opcija, a mogu i obje: definiciju maksimalne godišnje potrošnje koja obuhvata 90 laganih plastičnih kesa za nošenje po osobi do kraja 2019. (smanjenje od 50 odsto u odnosu na 2010) i 40 laganih plastičnih kesa za nošenje po osobi do kraja 2025. (smanjenje od 80 odsto u odnosu na 2010) i moraju osigurati da do kraja 2018. plastične kese za nošenje ne budu besplatne na prodajnim mjestima”, kazali su iz MORT-a.

Kako su dodali, lagane plastične kese za nošenje veliki su izvor otpada i imaju negativan uticaj na životnu sredinu.

"Što se tiče Crne Gore, ona će kao zemlja kandidat slijediti sve obaveze iz navedenih direktiva, kao i najbolje prakse razvijenih zemalja Evropske unije. Potrebno je istaći da zabrana upotrebe kesa nije jedna od obavezujućih mjera iz zakonodavstva Evropske unije", kazali su iz MORT-a dodajući da oni podržavaju sve akcije čiji je cilj smanjenje potrošnje kesa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.