Kotor: Potvrđena još dva slučaja obolijevanja od morbila
ilustracija

Ponovni „uvoz“ virusa u Crnu Goru

Kotor: Potvrđena još dva slučaja obolijevanja od morbila

Institut za javno zdravlje potrvdio je obolijevanje od morbila kod dva pacijenta kod kojih je epidemiološkim istraživanjem utvrđeno da su virusu morbila bili izloženi tokom zajedničkog dužeg boravka u Beogradu.

Radi se o dvije odrasle osobe (1969. i 1973. godište) od kojih je jedna nevakcinisana, a druga bez validnih dokaza o vakcinaciji, naveli su iz Instituta.

Oba pacijenta su za sada stabilnih vitalnih parametara, ali su zbog mogućih komplikacija i sprječavanja daljeg širenja infekcije izolovani i hospitalizovani na infektivnom odjeljenju Opšte bolnice u Kotoru do isteka perioda zaraznosti. Epidemiološkim istraživanjem identifikovani su svi bliski kontakti koji su stavljeni pod intenzivan epidemiološki nadzor - dodaje se.

Iz Instituta ističu da je jasno da se radi o ponovnom „uvozu“ virusa morbila u Crnu Goru što je očekivana situacija na čiju mogućnost je do sada je više puta ukazivano, kako iz Instituta tako i iz drugih zdravstvenih ustanova.

S obzirom na broj idetifikovanih kontakata moguće je, ali nužno ne znači da će neodložno doći do masovnog – epidemijskog  širenja virusa - pojašnjavaju.

Upozoravaju i da bez obzira na navedeno i s obzirom na epidemiološku situaciju u regionu kao i na činjenicu da postoji značajan broj djece predškolskog uzrasta koja nisu vakcinisana – mogućnost registrovanja dodatnih slučajeva u opštoj populaciji, kao i sekundarnog širenja oboljevanja postoji.

"Epidemiološka situacija kod nas, sa za sada sporadičnim uvozom slučajeva, rezultat je visokih stopa imunizacija i visokog nivoa kolektivnog imuniteta iz ranijih godina. Međutim, činjenica da do sada nismo imali masovno oboljevanje od određenih zaraznih bolesti učinilo je da zaboravimo njihovu opasnost što je dovelo do razvoja pogrešnog uverenja da uzročnika zaraznih bolesti više nema, te da nam vakcine, kao najbitnija zdravstvena intervencija u istoriji čovječanstva, više nisu potrebne. Na svu sreću  broj vakcinisane djece se svakodnevno uvećava i još uvijek nije kasno da postignemo visok nivo kolektivnog imuniteta koji bi sriječio masovnije oboljevanje, a samim tim i vjerovatnoću pojave komplikacija i najtežih ishoda koji nerijetko prate infekciju virusom malih boginja", zaključili su iz Instituta za javno zdravlje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.