Članstvo u EU šansa za crnogorske radnike
Foto: AA

Bolje i balansirano tržište rada

Članstvo u EU šansa za crnogorske radnike

Crna Gora se na svim poljima priprema za ulazak u EU, a ono šta će je sačekati prilikom članstva jeste i sloboda kretanja radnika unutar zemalja članica. Iako će ova mogućnost doprinijeti smanjenju nezaposlenosti u Crnoj Gori, iz sindikata upozoravaju da može doći i do fenomena „odliva mozgova“, odnosno odlaska iz zemlje najsposobnijih kadrova, poruke su sa današnje debate „Crna Gora i EU: Sloboda kretanja radnika“, koja je održana u Podgorici.

Nova Strategija EU o proširenju jasno precizira da će Crna Gora do 2025. godine postati punopravna članica EU. To znači da će tada i crnogorski radnici biti u prilici da nesmetano traže posao u svim državama članicama EU. 

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović poručio je da iskustva pokazuju da je kod novih članica EU nakon članstva došlo do boljeg i balansiranog tržišta rada. 

„Poenta unutrašnjih tržišta jeste da se omogući nesmetan protok radne snage unutar EU. Poglavlje o slobodnom kretanju radnika direktno utiče na kretanje ekonomskog rasta i tržišta radnika“, kazao je Pejović. 

2018020522852061230468498Web

Aivo Orav, foto: Anadolija

Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav istakao je da je poglavlje o slobodnom tržištu radnika važno za Crnu Goru. 

„Sloboda kretanja radnika podrazumijeva ukidanje bilo kakve diskriminacije u oblasti zapošljavanja. Preko 11 miliona građana EU boravi i radi u zemljama u kojima nisu rođeni“, istakao je Orav. 

Vukica Jelić iz Ministarstva rada i socijalnog staranja poručila je da se Crna Gora na svim poljima priprema za ulazak u EU. 

„Cijelo radno zakonodavstvo se reformiše. Sve ono što treba da reformiše tržište rada, na tome se sada radi. Cilj je dolazak investitora, ali i priprema za evropsko tržiste. Mi jako puno treba da radimo na unapređenju našeg znanja, naših vještina do ulaska u EU, kako bi bili konkurentni“, kazala je Jelić. 

kekovic

Srđa Keković, foto: Anadolija

Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore, vjeruje da će Crna Gora kao mala država i mala ekonomija, imati brojne efekte ulaska u EU. 

„Pravo na zapošljavanje u državama članicama EU iskoristiće najsposobniji kadrovi u Crnoj Gori, zbog bolje zarade. Radi se o mladoj radnoj snazi i taj fenomen nazivamo fenomenom 'odliva mozgova'. Otvaranje evropskog tržišta rada, otvara mogućnost da se riješimo velike nezaposlenosti u Crnoj Gori. To je velika šansa za lica koja se nalaze na naš biro rada, ukoliko se pravovremeno pripreme za te poslove. To podrazumijeva edukaciju za poslove, učenje jezika“, kazao je Keković. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.